Nature-Comm-Battery-Material

Докато усилията на производителите на мобилни устройства напоследък са насочени повече към дизайна и оптимизацията на софтуера, нашите любими смартфони вече издържат около един ден с едно зареждане, а ако погледнем към бъдещето, което неминуемо е свързано с AR и VR, все още има над какво да се работи в тази област.

Именно поради тази причина, Samsung е насочила усилията си към създаването на по-добри батерии, благодарение на пробив при използването на графен. Вместо добре познатият литий, който намираме в днешните батерии за мобилни устройства или електромобили компанията е разработила въглероден алотроп, който нарича „графенова топка“ и твърди, че батерията, направена от този материал, ще бъде в състояние да поддържа 45% от капацитета на литиевата, като прави пълно презареждане за едва 12 минути. Това я прави идеална за мобилни телефони, а от друга страна материалът е стабилен и при температура от 60 градуса, което е от решаващо значение за приложението му в електрическите автомобили.

Учените, работещи по проекта отбелязват, че наблягат на този материал от графенови топки, докато търсят начин за масово синтезиране на самия графен, заради високата му якост и проводимост. Смесен със силициев диоксид, за да образува топките, той се използва както за аноден защитен слой, така и за катоден материал и позволява бързото презареждане и увеличаване на капацитета в литиево-йонните батерии.

Няма данни кога тази технология би могла да се приложи в реални продукти, но Samsung е подала искане за патент, за да защити разработката си.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This