Всички знаем Кака Сийка, или блога на Петър Стойков за всичко. Но точно тази комбинация от всичко прави блога наистина популярен в българската блогосфера, с над 400 абоната и редовни коментиращи читатели. Как го прави?

Блог със странно име и странен домейн, поне според моите представи. Въпреки това страшно успешен и популярен. Ето какво мисля по въпроса, както самия Пешо ме помоли да изкажа:

kaka-cuuka-screenshot.jpg

Впечатление прави дизайнът

Петър Стойков използва разположение с два сайдбара, със статиите в средата. Както той сам спомена като коментар на една от моите статии в Креативен, много блогъри използват ляво, или дясно доправняване на статиите. Но той предпочита средното.

Като цяло структурата ми прилича на Copyblogger.com, макар и разликите в местата на елементите да са огромни.

Забележете колко добре се отличават полетата за RSS / имейл абонамент, за кампанията „Стисни ми ръката, ако имаш блог„. Масово са обменени линкове с други блогове, което гарантира популярност (или по-скоро публичност) и обмен на абонати.

Кака Сийка е характерна с пробиването в социалните мрежи

Почти всяка статия става популярна, особено в Свежо. Моето мнение е, че това се дължи на провокативния и понякога забавляващ тон на писане, който е характерен за Петър Стойков. Всъщност, всяка нова статия е толкова актуална и провокативна, че е почти като диалог с мислите на читателя.

В блога се пише за политика, социални проблеми, здраве, интернет – всичко, което в момента е актуално. Не всеки блогър успява да хване „живите“ теми в момента, но Пешо определено има това умение. Уверено мога да кажа, че Кака Сийка не е просто блог, а общество с лидер. Лидерът споделя мнение, обществото коментира. Това е истинска формула за успех.

Заключение след кратки думи

Наистина не мога да кажа много за този блог. Но мога да ви съветвам да водите разговори с читателите, каквито води Петър. Да пишете за това, което ви вълнува, това, което ви отнема вниманието и мислите – защото това ви е насърце! Точно това означава да пишете с кеф. Тези, които го правят, ще ме разберат.

Блогокритика от читателите на Креативен

Борил Богоев от Internet Profits коментира, че за блог е по-подходящо съдържанието да не бъде в средата между два сайдбара. Замислайки се по въпроса, смятам че е прав, защото разположение на съдържание в средата ми напомня повече на новинарски CMS, отколкото на блог. Но от друга страна, Кака Сийка има редовно обновявани публикации със силно собствено мнение, както един авторитетен новинарски портал би правил (макар и статиите да не са новини).

Борил също спомена, че Петър Стойков може да „пипне“ цветовете на блога, да вмъкне повече цветови гами, за да изглежда Web 2.0 стил.

Вижте коментарите по-надолу, за да разгледате дискусията.Чувствайте се свободни да коментирате – ще допълня интересните мнения в самата статия.