Всеки месец стотици записи от камери, поставени в автомобили, запечатват пътно транспортни произшествия и нарушения на правилата за движение по пътищата.

Камерата е обективен и безпристрастен наблюдател на всяка една ситуация. Честите нарушения на правилника за движение по пътищата и все по-агресивното поведение на водачите на МПС ни карат да се застраховаме, монтирайки специализирана камера за кола с цел да разполагаме с видео доказателство при неприятни ситуации като пътно-транспортни инциденти, кражби, конфликти с други шофьори или нанасяне на вреди по самия автомобил. От тук произлиза и въпросът:

Заслужава ли си да се монтира камера в автомобила и важат ли видеозаписите пред КАТ?

Все по-често имаме възможност да гледаме клипчета в интернет, при които именно записите от камери на водачи отразяват записи на неправилно пресичащи пешеходци или нарушители на пътя.

Популярността на тези устройства в нашата страна става все по-голяма, но все още се разпространява твърдението, че подобни записи не се признават за доказателство в съда.

В никакъв случай не бива да мислите, че това е така. Записите носят важна информация за възникналата ситуация, точното място, където се е случила, участниците в нея и самите събития, които са се разиграли. При спазване на процедурата в съда, записите имат значение и могат да помогнат значително за достигане до справедливо решение.

При положение, че много от експертизите често се оказват напълно погрешни, като в единия случай за пътен инцидент е виновен единият водач, а в друг случай, другият, видеорегистраторът действително може да се окаже един от най-сигурните и надеждни източници на информация за нарушението пред органите на КАТ. Освен, че регистрират скоростта на движение на автомобила и цялата пътно-транспортна обстановка, камерите за кола могат да запечатат все по-често срещаните моменти на корупция и злоупотреби на пътя. При наличие на камера в колата вероятността да дадете или да ви бъде поискан подкуп е доста по-ниска. Поради тази причина в много страни стойността на застраховката на автомобила зависи и от това дали в него е монтирана камера.

Дали инсталирането на камери в автомобила е приоритет само на хората, които обичат новите технологии или ще стане масова практика?

Предполагаме че камерите в колите ще стават все повече, при положение, че инцидентите на пътя са ежедневие, а наказаните нарушители подозрително малко. Едно е сигурно – ако вашата кола има такава камера, вие като водач или пътник можете да бъдете по-спокойни, защото в спорни ситуации ще имате един безпристрастен „помощник“ в търсене на справедливостта.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This