Security

Още през февруари изследователи по сигурността разкриха, че различни приложения за iOS могат тайно да предават данни за профила и друга лична информация на хакерите, които знаят как работи операционната система и могат да се възползват от недостатъците й. Три месеца по-късно изглежда, че много от тези пхриложения, включително и такива за мобилно банкиране, все още не са коригирани.

Уил Страфач от Sudo Security Group обяви, че не по-малко от 76 приложения са податливи на атаки „man-in-the-middle”, като сред тях има и банкови и медицински такив. Хакерите могат да заблудят системата и да извличат данни за профила на потребителите, без тяхно знание.

Много от разработчиците предприеха своевременни действия, за да защитят своите приложения, след новината за тази опасност, но много други така и не са направили нищо по въпроса.

По-голямата част от опасните приложения все още показват, че данните могат да бъдат извлечени и сред тях са банковите Emitrates NBD, Insurance 21st Century, Think Mutual Bnak и Space Coast Credit Union. Сред останалите имена са Dolphin Web Browser. Diabets In Check и приложението, което позволява на жителите на Индиана да гласуват.

Няма сведения някой да е злоупотребил с тази уязвимост в сигурността на iOS, но това не значи, че разработчиците имат извинение да не решат проблема. Ако използвате някое от споменатите по-горе приложения, Страфач препоръчва да избягвате WiFi мрежите и да използвате мобилни данни.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This