Грижите за мъжкото здраве са различни през различни възрастови периоди, през различните сезони и др. През лятото е характерно силното Слънце и респективно високите температури и сухия въздух. В този аспект специфичните грижи за мъжкото здраве през лятото могат да се сведат до няколко различни действия.

1. Безопасното Слънце

Слънчевите лъчи предизвикват синтеза на витамин D3 от кожата, което понижава риска от рак на простатата. Също така, под тяхното въздействие се повишава и отделянето на тестостерона, важния хормон за мъжа. В този смисъл препичането на Слънце е полезно и дори благоприятно за мъжкото здраве. Полезно и безопасно!? Да! Но при спазване на определени изисквания. Излагането на Слънцето трябва да е ограничено по време, да не се прекалява. Препоръчва се през първия ден слънчевата баня да се ограничи до 15 минути, а в следващите дни времето да нараства с по 5-10 минути в зависимост от тена на човека – тези с бяла кожа трябва да бъдат много внимателни. Не бива да се допуска повече от час излагане на преки слънчеви лъчи. Препоръчва се слънчевите бани да протичат в сутрешните часове до 11 часа и 30 мин. В съвременния живот за защита от слънчевите лъчи и недопускане на изгаряния на кожата много помагат специални слънцезащитни козметични продукти. Има голям брой слънцезащитна козметика и тя непременно трябва да се нанася на кожата не само когато човек е на море, а и при екскурзии по планината, където Слънцето често също е силно.

2. Хранене, осигуряващо добро мъжко здраве

Обикновеният житейски опит подсказва, че през лятото в горещините трябва да се приемат по-леки храни и в по-малки количества, и да се пият повече течности. Хубаво е, че през този сезон има в изобилие зеленчуци и плодове. А точно какви храни са нужни за добро мъжко здраве?

Зелени зеленчуци като цветно и бяло зеле, рукола, броколи, брюкселско зеле, карфиол, магданоз, които имат ценни за метаболизма на мъжа антиоксиданти и флавоноиди. Те съдържат витамин С, бета-каротин, калий и сулфоран, които предпазват от рак на простатата;

Непременно трябва да се консумират домати. Те съдържат ликопен, който е полезен за профилактиката срещу рак на простатната жлеза; – Яйца с жълтъците за предотвратяване развитието на рак на простатата; –Банани, съдържащи магнезий и калий, които предотвратяват заболявания на сърдечно-съдовата система;

Риба, съдържаща Омега-3 ненаситени мастни киселини, действа комплексно върху мъжкия организъм; – Соя, като 25 грама соев продукт на ден предпазват от лошия холестерол и рак на простатата;

Горски плодове, които съдържат флавоноида антоцианин, който забавя стареенето на мозъка; – Червени плодове и зеленчуци като чушки, моркови, тиква и сладки картофи, ягоди, портокали, кайсии, киви, които са богати на витамин С и намаляват риска от хиперплазия на простатата;

Пшеничен хляб, чесън, 1-2 бразилски орехи на ден набавят оптималната дневна доза селен, който участва в образуването на семенната течност, подобрява кръвообращението; – Сурови тиквени семки, който са богати на цинк. Консумацията на 30-60 грама от тях на ден е изключително необходима за подържане на нормалната сексуална функция при мъжа, за подобряване качеството на семенната течност и за премахване на евентуално възпаление на простатата.

Ако не можете да си набавите нужните витамини и минерали с хранене, приемете ги под формата на хранителна добавка от Валета Фарм.

Храни и напитки, които трябва да се избягват от мъжете, но не изобщо да не се консумират, са следните: млечни продукти; продукти, богати на мазнини – червени меса; пуканки; алкохол; ленено семе, което има много полезни вещества, но мъжете не бива да прекаляват с него, защото понижава тестостерона.

Начин на приготвяне. Освен сурови, продуктите могат да се консумират задушени, варени, печени, но не пържени. Салатата е най-полезна, защото зеленчуците са в суров вид и подправени с полезните продукти зехтин и оцет или лимон. Трябва да се намалява консумацията на обработени храни. Уролозите твърдят, че мъжете в по-късна възраст трябва да се хранят предимно с необработени, естествени храни.

Правила за консумация. Закуската не бива да се пропуска и трябва да е здравословна, да съдържа много фибри, от които мъжът ще се чувства сит и пълноценен до обяд. Фибрите са макроелементи, които са изключително важни за здравето на червата. Затова е хубаво да се яде черен хляб, пълнозърнеста паста, кафяв ориз и др. Обядът да е навреме, но не по рано от 12 часа и по-обилен, а вечерята не по-късно от 20 часа и да е от лека и в по-малко количество храна. Да не се ляга да се спи 1 час след хранене, желателни са леки разходки след хранене. На мъжкото здраве вреди свръх консумацията.

Лятото, периодът на отпуските, разходките и разпускането, предразполага да се хапне нещо вкусно – тлъсто месо, нещо сладичко – бонбон, паста. Трябва да се устои на изкушението и да се намали приемът на наситени мастни киселини – червено тлъсто месо и въглехидрати. Похапването през лятото на плодове и зеленчуци, богати на витамините А, В и Е, омега-3 мастни киселини, може да помогне на мъжете да увеличат тестостерона си.

3. Поемане на течности

При жегата през летните месеци нормално е да се увеличава приемът на течности, както и при усилена физическа работа, треска, разстройство и други фактори, които предизвикват допълнителна загуба на течности от организма. Нужното за организма количество вода на ден се изчислява като теглото на човека в кг се умножи по 0,03 и се получава водата в литри. През лятото тази норма се увеличава до усещане за достатъчност. Може да се увеличи приема до 3-4 литра вода на ден, за да се стимулира допълнително отделяне на урина. Това спомога за премахване на бактериите и профилактика за възпаленията на пикочния мехур и бъбреците. Не е желателно приемане на хлорирани и флуорирани води.

4. Движението е много важен фактор за мъжкото здраве

През лятото хубавото време предразполага към разходки в градините, излети в планината и прекарване на море, водещи до подобряване на физическата активност. Плуването е един от малкото спортове, които включват всеки мускул на тялото в действие. Ефектът на водата е троен, разхлажда, успокоява и стопява натрупаните мазнини по корема. И други видове спорт са полезни, всеки според предпочитанията си да ги практикува. Не по-малко полезни за физическото укрепване на мъжа, а и много приятни през лятото са работата в градината, игрите и разходките с децата ни. Така мъжът натрупва мускулен тонус като намалява затлъстяването и съответно намалява мастните тъкани, които понижават нивото на тестостерона, рефлектират негативно върху половата система и репродуктивните способности. По този начин всички системи се подържат в нормално състояние.

5. Стресът силно влияе на мъжкото здраве

Стресът за мъжа са работата, многото служебни срещи, безалкохолни напитки, бързите закуски, много цигари, алкохол. Стресът е психологическо състояние, за което особена роля имат отношенията със съпругата и с колегите. Всичко това влияе на мъжа. „В голяма степен всичко зависи от жената“, коментира на конгрес за мъжко здраве проф. Емануеле Джанини, специалист по ендокринология и сексология, президент на Италианската асоциация по сексуална медицин.

6. Сексът е полезен за мъжкото здраве

Сексът влияе положително на някои органи и системи на мъжете и специално за повишаване на настроението. Предполага се, че има участие и в увеличаване продължителността на живота. Като се има предвид, че най-хубаво е умереното отношение – „златната среда”, със секса не трябва да се прекалява през всички сезони, за да не се получат инциденти. Парите и властта действат афродизиакално. Богатството е пряко свързано както със сексуалното здраве, така и с общото здравословно състояние и самочувствието на мъжа.

7. Сънят е от значение

Добрият сън е много важен за мъжкото здраве. Той елеминира натрупаните дневна умора и преживявания, възстановява потентността, подобрява психическто състояние. Мъжете трябва да намерят начин да си осигурят дълбок, отпускащ, здрав сън.

8. Належащо е отказване от тютюнопушенето.

9. Приемане на алкохол в утвърдените здравословни количества.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This