Older-Android-phones-will-no-longer-support-many-secure-websites-796x445

Промяна в сертификацията може да принуди собствениците на устройства с Android да ъпгрейднат, ако искат да сърфират в много защитени уебсайтове. Според доклад на Android Police, много защитени сайтове вече няма да работят на устройства с версия на операционната система под Android 7.1.1 Nougat.

Всъщност организацията с нестопанска цел Let’s Encrypt наскоро обяви, че нейното партньорство със сертифициращия орган IdentTrust ще приключи на 1 септември 2021 година и не се планира подновяване. Let’s Encrypt планира изцяло да премине към собствен сертификат и да спре текущия по подразбиране на 11 януари. Това означава, че много защитени уебсайтове вече няма да са съвместими с по-старите версии на Android.

Проблемът може да се окаже голям, тъй като според Let’s Ecrypt 33.8% от устройствата с Android използват именно тези по-стари версии на операционната система и ще започнат да дават грешки при посещаване през следващата година. Разбира се има и опция, която би ви спасила от неизбежен ъпгрейд и това е изтеглянето на Firefox за сърфиране в интернет, защото браузърът се доставя със собствен списък надеждни сертификати.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This