galaxy-s9-battery

Новите смартфони трябва да имат по-добър живот на батерията, отколкото своите предшественици, като част от неписаните правила на технологичния прогрес. И все пак през последните години това не винаги се случваше. Тази година виновникът за проблемите е Exynos 9810 на Samsung, ултра-бързият чип, който захранва устройствата от серията Galaxy S9. Новите ядра М3 работят до 2.7 GHz и увеличават напрежението и отдеялнето на топлина, което засяга батерията на Galaxy S9. Технически няма нещо изненадващо, защото М3 ядрата са много мощни и надминават дори Kryo на Qualcomm в тестове като Geekbench, но изглежда компанията не е успяла да балансира ефективността в реалния живот с дълготрайността на устройството, а като се има предвид и скалируемостта на Android, подобни теоритични предимства не винаги се потвърждават при ежедневна работа.

С други думи изглежда именно Exynos 9810 е причината за проблемите с батерията на Galaxy S9. Той може да се разглежда като ъпгрейд на Exynos 8895, но когато става въпрос за ефективност е едно поколение назад заради микроархитектурата си. Ако трябва да обобщим, то чипът, използван в устройствата за по-голямата чест от пазарите е с около 20% по-бърз от предшественика си, но в някои случаи с 50% по-неефективен и това не е само теоритично предположение.

Причината за лошото му представяне изглежда се крие в слабия графичен чип, което води до тактовите честоти и настройките на напрежението, неподходящи за изпълнение на задачите, а Samsung явно не е направила нужните тестове, преди да го предложи на потребителите.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This