Businessman at his office with lots of money

Businessman at his office with lots of money

Малките фирми имат много възможности за финансиране, но такива трябва да се избират разумно. Тези съвети могат да ви помогнат да изберете най-добрия заем за изпълнение на вашите бизнес нужди и цели.

Да имаш добра идея играе важна роля за да бъдеш успешен предприемач и собственик на малък бизнес, но това не е единственото изискване. Освен ако нямате средства за самофинансиране, първата стъпка ще бъде осигуряването на бърз кредит. Но знаете ли как да изберете най-подходящия за вашите нужди и цели?

Най-често срещаните видове заеми

Ако нямате опит в света на финансирането, вероятно не осъзнавате, че има много различни видове заеми. Всъщност има достатъчно различни видове и формати на заем, че свят да ви се завие. Така че, преди да разгледаме някои съвети и трикове за оценка и избор на правилния заем, нека да разгледаме накратко някои от най-често срещаните видове заеми, както и индивидуалните възможности за финансиране във всяка категория.

Микрокредитна програма. За чисто нов или разрастващ се бизнес.

Заеми при бедствия. Разбира се, има и заеми за бедствия. Те могат да бъдат използвани за закупуване, ремонт или замяна на активи, които са били унищожени като част от природна катастрофа.

Заеми за оборудване. Много малки фирми просто се нуждаят от пари на заем за оборудване. Със заем за оборудване можете да закупите всичко – от таблети за вашите служители до нови машини в склада и да извършвате месечни плащания по артикулите, вместо да изплащате всички пари наведнъж.

Кредитна линия. Ако вашият бизнес е по-непредсказуем и имате нужда от пари в брой няколко месеца, кредитната линия е перфектна. Тя просто седи там, докато не се възползвате от нея и трябва само да извадите сумата, от която се нуждаете.

Заем за оборотен капитал. За много малки фирми цикличността на приходите означава, че има някои месеци, когато няма достатъчно пари. Заемът за оборотен капитал е краткосрочно решение, което ви позволява временно да влеете пари в бизнеса си, докато намерите начини да донесете повече приходи.

Търговски парични аванси. Ако управлявате малък бизнес, в който получавате много трансакции с кредитни карти, авансовото плащане на пари в брой на търговеца може да ви помогне да поддържате паричното си състояние.

4 съвета за оценка и избор на подходящ заем

Дали главата ви се върти още? Това бяха само няколко примера за заеми за малък бизнес – съществуват още много. За да ви помогнем да не станете жертва на претоварване с информация, ето няколко съвета за оценка и избор на подходящ заем за вашата ситуация:

Бъдете по-самоосъзнати

Преди да направите нещо друго, трябва да отделите малко време за оценка на вашия бизнес и как кредиторите ви виждат. Бързата проверка на кредита ще ви помогне да разберете резултата си, който е един от факторите, но също така трябва да разгледате съотношението на дълга към собствения капитал.

Помислете за лихвения процент

Очевидно искате да вземете предвид лихвения процент, въпреки че това не трябва да е единственият определящ фактор. Например, ако заемът на стойност 100 000 лева и има срок на погасяване от пет години, разликата от два процентни пункта наистина няма толкова голямо значение в голямата схема на нещата. От значение е обаче дали заемът е за 1 милион лева, разпределен през 20 години. Бъдете интелигентни в сравняването на лихвените проценти и им придавайте повече тежест, когато условията са по-строги.

Вижте условията за погасяване

Говорейки за условията на погасяване, каква е продължителността на времето? Как изглежда графикът на плащанията? Можете ли да изплатите заема рано или трябва да изчакате до падежната дата? Лесно е тези неща да изглеждат като малки дребни детайли, но те могат да ви спестят или струват десетки левове долари, когато всичко вече е казано и направено.

Помислете таксите за кандидатстване

Знаете ли, че някои кредитори всъщност изискват да платите, за да подадете заявление, докато други не? „Важно е да попитате какви видове такси са свързани с кандидатстването“, съветва Business News Daily. „Някои кредитори начисляват такса за кандидатстване, докато други начисляват такси за артикули, свързани с него, като например разходите за стартиране на вашия кредитен отчет или за оценка на обезпечението ви.“

Успех с кредитирането на бизнеса ви! Дано сме ви били полезни!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This