Voice-assistants-aren’t-built-for-kids

Гласовите асистенти направиха скок от смартфоните към домашните устройства като Echo или Google Home, а според последните данни 39 милиона американци вече притежават интелигентни високоговорители, които се активират с глас. Освен това гласовите асистенти се интегрират и в останалите устройства в домовете, като телевизори, осветление, хладилници, слушалки и прочие.

Ясно е, че гласът като интерфейс внезапно се превърна в тенденция и редовно можем да видим реклами, в които семейства се наслаждават и си взаимодействат с домашните устройства, но има един пропуск и това са най-малките им членове – децата. Дали гласовите асистенти са подходящи за тях?

Отговорът не е еднозначен, но можем да разгледаме няколко ключови аспекта на въпроса.

Системите трябва да се ангажират с децата по подходящ начин. Първо, трябва да могат да реагират адекватно, когато насреща им стои дете, а това съвсем не е така. Наскоро секретарката в Белия дом, Сара Сандърс заяви, че двегодишното й дете е успяло да използва Echo, за да си купи играчка за 80 долара. Струва си да отбележим, че с простото извикване на думата „Батман“ например, няма да успеете да напазарувате, защото потребителският интерфейс не работи по този начин. Този случай обаче подчертава факта, че домашните сутройства не трябва да позволяват на децата достъпа до същата среда, както на възрастните.

За да могат те да работят по подходящ начин, се налага да идентифицират детския глас и да създадат и изпълняват правилни протоколи по отношение на това, как да реагират на исканията му.

На второ място, гласовите данни на децата трябва да се обработват и съхраняват в съответствие със законите за поверителност и защита на данни в световен мащаб. Това поражда много повече предизвикателства. Законът за закрила на личния живот на децата на FTC (COPPA) опсва как операторите да разчитат на лична информация като глас, събрана от деца на възраст под 13 години. За целта те трябва да потърсят изричното разрешение на родителите им за обработка и съхранение на гласовите данни. В Европа предстоящото законодателство за защита на данните (GDPR) от май 2018 година, ще е равностойно на COPPA в това отношение.

Домашните устройства с гласова активация имат широк спектър функции, така че има възможност за създаване на потребителски профили за деца, при които родителите да дават съгласието си, ако искат, преди да използват устройството. Какво обаче би се случило, ако някой не даде съгласие, а все още използва уреда, или ако на гости му дойде друг потребител с дете?

За да се справи с тези сценарии, Федералната търговска комисия неотдавна въведе правилото, че е достатъчно общите задачи като гласови търсения, да могат да се правят без да поставят децата в риск. Тя обаче изисква от операторите незабавно да изтрият гласовите данни на децата, чиито родители не са дали своето съгласие, а така няма да може да се съхранява информация за подобряване на гласовата услуга.

Компаниите трябва да посочат ясно как ще използват данните, придобити със съгласието на родителите. Дали те просто ще се използват за подобряване на гласовото разпознаване и кои точно от тях ще бъдат съхранявани. Дали ще бъдат продавани на трети страни с цел маркетинг.

Тъй като устройствата с гласови асистенти са лесно достъпни в домовете, можем да очакваме, че децата ще ги използват, а взаимодействието им с тях може да има много предимства. Това обаче не означава да се позволи на децата свободен достъп до браузъра, покупките, неподходящо съдържание или обаждания до вашите контакти. Всички тези възможности поставят нови предизвикателства пред технологичните гиганти, на които те трябва да отговорят бързо и в съответствие със законодателството, за да направят своите гласови асистенти наистина полезни и подходящи за цялото семейство.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This