Глаукома е очно заболяване, което е свързано с увреждането на оптичния нерв, който е отговорен за предаването на информация до мозъка. Този нерв се уврежда в следствие на натрупване на течност в предната част на окото, която създава вътрешно налягане, наречено очна хипертензия и може да причини трайно увреждане на зрението и дори пълна слепота. Глаукомата, обаче, може да възникне и при нормално налягане в окото.

Глаукомата е една от водещите причини за слепота при хора над 60-годишна възраст, въпреки че слепотата от нея често може да бъде предотвратена, ако се открие и третира навреме. Това състояние може да бъде наследствено и да не се появи дълги години. В повечето случаи, когато състоянието е в ранен стадий, не настъпват симптоми или болка. Това го прави изключително коварно, тъй като до момента, в който симптомите станат видими и започнете да усещате проблеми в зрението си, заболяването обикновено е навлязло в напреднал стадий, когато може да е късно да бъдат предотвратени дори по-късни промени в зрението. Точно поради тази причина е нужен редовен очен преглед, за да се установи и лекува навреме. Особено внимание трябва да бъде обърнато от хората над 40 годишна възраст с история на заболяването в техния род, тъй като състоянието може да бъде наследствено. Те трябва да посещават очния си лекар за пълен очен преглед на всеки 1-2 години, защото Глаукомата може да причини пълна трайна слепота в границите на няколко години. Тези, които са диагностицирани с диабет или са предразположени към други очни заболявания, трябва да се преглеждат дори по-често.

Видове глаукома

Съществуват два основни и най-често срещани типа Глаукома.

Първична глаукома с отворен ъгъл

Това е най-често срещаният тип на глаукома. Тя се развива постепенно, когато окото не позволява на течността да изтича, както трябва и бавно причинява увреждане на периферното зрение. В следствие на това, налягането в очите се натрупва и започва да уврежда оптичния нерв. Този тип глаукома е безболезнена и не причинява промени на зрението отначало.

Остра закритоъгълна глаукома. Или така наречената глаукома с тесен ъгъл, този тип глаукома се характеризира с внезапни симптоми като болка в очите, главоболие, халос около светлините, разширени зеници, загуба на зрение, червени очи и дори гадене и повръщане.

Тези признаци изискват спешна медицинска намеса. Кризата може да продължи няколко часа, след което да настъпи отново или да действа продължително без облекчение. Всяка такава криза е способна да предизвика все по-голяма загуба на зрение постепенно.

Диагностика, скрийнинг и тестове за глаукома

Очният специалист ще извърши цялостен и обстаен очен преглед, като това може да включва тестове като тонометрия (измерване на вътреочното налягане), тест за увреждане на очния нерв, тест за загуба на определени зрителни зони, пахиметрия (измерване на дебелина на роговица), гониоскопия (тест за ъгъла на оттичане, за да се установи типа глаукома).

Настъпилата увреда, причинена от глаукома е необратима, но целта на лечението и редовните прегледи е да се забави или избегне пълна загуба на зрението, особено, когато болестта се открие в ранен стадий.

Основната цел на лечението на глаукома е да се понижи вътрешно очното налягане, като в зависимост от стадия, в който се намира пациента или типа глаукома, леченито може да включва капки, лазерно лечение или операция.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This