Работи ли ви се? Всъщност отговорът на въпроса няма чак такова значение, защото най-вероятно ви се налага да го правите. Следващите редове ще са интересни повече за хората, които ползват много приложения едновременно, от време на време обработват изображения или видео и обичат да разтоварват с по някоя игра (иначе защо им е този мощен компютър).

Нека ви запознаем с Philips 288E2. Може и да не се влюбите от пръв поглед в него, защото дизайнът му е по-скоро сдържан, отколкото грабващ окото. Очакват ви прави линии, тъмна пластмаса и модерен джойстик за управление на гърба. Стойката на модела е стабилна и всъщност представлява рамка, в чиято вътрешност спокойно можете да поставяте предмети, включително телефона си.

Всъщност по-ценното при Philips 288E2 е екранът с диагонал 28”. Той е с 4К резолюция, която пасва добре на размера и поддържа 1,07 милиарда цвята – маркетинг името на технологията е Ultra Wide-Color. Цветовете на IPS матрицата покриват 119,7% от sRGB гамата и макар тази стойност да не достига взискателните критерии на професионалните фотографи, спокойно можете да обработвате изображения и като цяло да се радвате на живите цветове. Плътността на пикселите обуславя чудесно ниво на детайлност, така че и работещите с CAD и 3D приложения ще са по-скоро доволни, макар че там нито един монитор не е достатъчно голям.

philips288E2A288E2A01FPglobal001pngc_fit_w_1200_h_1200

Но нека слезем на земята и да видим какво може да направи моделът за отрудените офис професионалисти, които по цял ден работят с документи, таблици, презентации и имейли. На практика много. Размерът и резолюцията позволяват едновременно комбиниране на 2, 3 или дори 4 приложения на екрана, така че лесно да прехвърляте информация и да работите многозадачно (ако мозъкът ви не протестира). Освен това многото пиксели позволяват да намалите мащаба на безкрайните таблици и да виждате много по-голяма част от тях. Който е работил с такива, знае каква животоспасяваща възможност е да виждаш нужните колони едновременно.

Учудващо предвид цената му, Philips 288E2 може да се похвали с много добра консистентност на подсветката и сполучливо калибриране още от кашона. Яркостта не е твърде висока, което е очаквано предвид типа на използваната матрица, но е напълно достатъчна за работа и в добре осветени помещения.

Другите екстри на монитора са свързани най-вече със здравето – той разполага с LowBlue режим и Flicker-Free подсветка.

Интересно е, че Philips са включили и FreeSync поддръжка за плавна графика в игрите, макар честотата на опресняване да е стандартната – 60 Hz. Все пак моделът има сравнителни малко закъснение на входния сигнал и може да се ползва и за тази цел, ако не играете взискателни шутъри. В менюто дори са налични настройки за оптимизиране на настройките SmartImage Game, с включени 3 преконфигурирани и 2 персонални профила.

philips288E2A288E2A01A2Pglobal001pngc_fit_w_1200_h_1200

След много похвали е време и за малко критика. Ергономията на Philips 288E2 не е напълно образцова заради малко ограничената стойка – тя позволява само накланяне и регулиране на височината с обхват 10 см. Нейн плюс, обаче, са вградените захвати за кабелите, които намаляват бъркотията.

В такъв способен монитор ни се щеше да видим и USB-C порт, защото хората, имащи нужда от 4К дисплей почти сигурно имат и модерен лаптоп с такъв интерфейс. Още повече, че моделът има MultiView режим, при който показва картина от два различни източника едновременно.

Лисата на тези екстри става доста обоснована, когато видите цената – малко над 600 лв. с ДДС. Philips просто са позиционирали 288E2 като по-достъпен модел, в който няма компромиси с качествата на екрана. А това е най-важното за търсещите изгодни сделки за инструмент, с който на практика си изкарват хляба.