Hokule'a

Всички понякога мечтаем за околосветско пътешествие, но свикнали с модерните техологии, едва ли бихме могли да си го представим точно по този начин.

Двойното кану Hokule’a е създадено по модел на лодките, използвани преди 3000 години от откривателите на Полинезия. Името му в превод от хавайски означава „Звезда на радостта“.  По време на своето околосветско пътешествие, 41 годишното кану и неговият екипаж са акостирали вече на 65 пристанища в 14 държави, а в неделя пристигнаха в Ню Йорк за Световния ден на океана и бяха посрещнати от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, разказва Найноа Томпсън, навигатор и президент на базираната в Хавай Polynesian Voyaging Society.

Hokule'a 2

“ Нашият основен фокус е океана, а това е превозното средство на предците ни. Ние се стремим да добием реална представа за това преживяване. Трябва да съхраним това, което обичаме, а за да го оценим, трябва да го познаваме.“

Повече от 200 доброволци са ангажирани в проекта, като работят на 5-седмични смени на 12 местното кану. За да се придвижва екипажът използва знаците на природата, ориентирайки се по звездите, вълните и облаците. През 2014 година те посещават Френска Полинезия, островите Кук и Самоа. През 2015 – Австралия, Индонезия, Мозамбик и Южна Африка. Тази година, освен Ню Йорк, екипажът ще посети Бразилия, Куба и Вашингтон, а за догодина са предвидени Панама, Коста Рика, Галапагос и Таити. Целта на това пътешествие е да се привлече повече внимание към океаните и традиционната хавайска култура.

Една наистина интересна и романтична инициатива, която ни връща дълбоко назад в миналото, когато нашите предци не са имали модерни телефони и компютри, но са били дълбоко свързани с природата, която им е помагала и ги е закриляла!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This