mark_zuckerberg

Преди десет години, на 24 октомври 2007 година, Facebook обяви, че Microsoft ще инвестира 240 милиона долара в бързоразвиващата се социална мрежа, разширявайки рекламното партньорство между двете компании.

За това време, сумата беше огромна, а Microsoft се състезаваше за сделката с Google и спечели. Тогава Facebook имаше 50 милиона потребители и беше едва на четири години, а коментарите за усилията на Microsoft варираха от „смешни“ до „отчаяни“.

facebook_microsoft_01

Десет години по-късно, социалната мрежа доказа, че не е просто прищявка. Тя е на прага да се превърне в един от най-важните комуникационни продукти в историята и е една от най-добре управляваните компании в Силициевата долина. В момента Facebook струва 508 милиарда долара, което е над 30 пъти повече, спрямо 2007 година и има над 2 милиарда потребители, което е над 40 пъти повече от тези, преди десет години. Трудно е обаче да се прецени какво влияние има тази инвестиция върху Microsoft, която така и не прегърна рекламния бизнес, а възходът й се крепи предимно на софтуера, който няма нищо общо със социалните мрежи.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This