Georgi_Butterflies film still 4K 13

Прожекцията отбелязва 20-годишен юбилей от създаването на продуцентска компания “Агитпроп”

 

На 21 ноември на голям екран в кино “Люмиер” зрителите ще видят дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните български филми през последните 20 години. 

Събитието е част от тазгодишното издание на “Киномания” и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

Тази юбилейна прожекция ще представи осъвременена версия на кинокласиката, която е първата и единствена до момента българска документална кино творба, дигитално реставрирана от оригинална филмова лента и преминала процес на трансформация от 16-милиметрова лента към резолюция 4К.  Дигитализацията е направена в кино лаборатория в Будапеща, където е сканиран негативът, след което в продължение на няколко месеца новото цифрово копие е изчистено и ретуширано.  

“Технически процесът е сложен и бавен. Въпреки усилията, които ни отне, сме удовлетворени от крайния резултат. Той е с качество, дори надхвърлящо това на копията, обиколили кината след премиерата му. Това е начинът да съживиш и да запазиш един филм за публиката – като положиш усилие да може и днес да се гледа във вида, в който е замислен и създаден, разказва Борис Мисирков от филмово студио “АГИТПРОП”.

385496035_727340255925026_2341085001199863336_n

Филмът е създаден през 2004 г. от режисьора и сценарист Андрей Паунов, оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент – Мартичка Божилова. През изминалите  20 години се превръща в може би най-успешния български документален филм след 1989 г. Той е носител на повече от 20 награди, представен на повече от 100 кинофестивала в цял свят и с най-продължително киноразпространение у нас – 8 години на екран без прекъсване. 

С прожекцията на култовото заглавие “Георги и пеперудите” в кино “Люмиер” ще бъде отбелязано и стартирането на онлайн колекцията “Филмотека АГИТПРОП”. Компанията “АГИТПРОП”е известна със своите авторски документални филми. Нейни основатели са Борис Мисирков, Георги Богданов и Мартичка Божилова. Над 30 от заглавията на компанията вече могат да се гледат в платформата на NetteraTV, събрани в дигиталната филмова колекция “Филмотека Агитпроп”. След 21 ноември към тях ще бъде добавена и обновената версия на “Георги и пеперудите”. 

От АгитПроп съветват киноманите предварително да осигурят своите билети за юбилейната прожекция на “Георги и пеперудите” в кино “Люмиер”, тъй като местата са ограничени, а към момента не се планират нови дати. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”