DillyBoz_Izlojba-4

Запазената марка на художника и дизайнер Дили Бозаджиева е рисуването с мериносова вълна. Тя е завършила рисувателна паралелка в хуманитарна гимназия, а по-късно защитава магистърска степен по моден дизайн. Повече от 10 години Дили реализира проектите си използвайки приложното изкуство и най-вече фантазията си. Човек веднага се влюбва в изкуството, когато се докосне до вдъхновяващите й творби. Тя харесва естествените материали и обича да твори с тях, както и ръчно изработените неща, защото те имат душа и сърце. Преди години художничката се вдъхновява от една баба и работата й с вълна. Остава впечатлена и решава да създаде свои авторски произведения, като им придаде съвременен и актуален вид. Магията, наречена плъстене е нещото, което преоткрива всеки път с това невероятно изкуство

1,Как се насочихте към рисуването с мериносова вълна?

Миналото лято в провинцията видях една баба как работи с вълна и създава елеци и терлици и други неща. Бях впечатлена и осъзнах, че направеното от нея, аз мога да му предам един съвременен и актуален вид, като го прекарам през призмата на моя досегашен опит като дизайнер. Тази среща беше толкова емоционнална и зареждаща за мен, че седмици след това не успях да я забравя. Реших да пресъздам емоциите и чувствата в мен в картини от вълна. И така започнах да правя моите картини от мериносова вълна.

DillyBoz_Izlojba-6

2. Разкажете ни повече за това как създавате картините си?

Всичко се основава на моята фантазия и усещането ми за дадената картина. Чувството за тази материя е невероятно. Доставя ми истинско удоволствие да добавям емоция и любов в моите произведения. За това се оставям вълната да ме води. А аз само я следвам.

3. Какво ви вдъхновява?

Вълната е естествен материал, който придава особена естетика на всичко направено от нея. Топлината и уюта на продуктите изготвени от вълна са били открити и използвани векове на ред. В днешно време това е малко позабравено и моята цел е да върна тази специфична красота в нашият живот, но по един съвременен вид. Интересното при вълната е че всяко една произведение е уникално и не може да се повтори. Това е особенността на работата с вълна. Рисуването с маслени бои и акварели може да се повтори и да се пресъздаде. Работата с вълна обаче е по-характерна и по-иновативна и това го виждам в усмихнатите очи на хората, които като видят картините засияват.

DillyBoz_Izlojba-10

4. Наскоро направихте първата си изложба. Как се приеха картините от гостите?

Беше ми много приятно да видя в лицата и очите на гостите очудването от това, че макар и от вълна, картините са напълно завършени във всеки един свой детайл. Това споделиха те с мен. Много хора не можеха да повярват, че картините са направени от вълна. Беше ми забавно да наблюдавам как гостите се взират в картините и се опитват да разберат технологията за направата им. Защото виждат за първи път картини от вълна.

5. Какви са бъдещите Ви творчески планове?

Самата игра със цветовете и невероятната мекота на вълната придават неповторимо усещане, което ме кара да продължавам повече и повече да работя с нея без да усещам умора. Смятам освен работата ми с картини, да реализирам и ексклузивна колекция от дрехи, аксесоари, чанти и обувки с марката Dilly Bozz. По време на работа откривам, че най-изисканите и естетични комбинации се получават, когато заедно с вълната се използват тъкани от естествени влакна като коприна, лен и памук. Крайният резултат от съчетаването им е винаги уникален, като произведение на изкуството. Целта ми е да работя само с естествени материи, като по този начин внеса частичка красота в ежедневието ни. Имам амбицията да представя своята линия на международната модна сцена.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This