even-with-double-the-subscribers-spotify-says-apple-will-always-have-an-edge-owning-the-app-store

Spotify вече подаде заявка за директна регистрация в САЩ, заобикаляйки традиционния IPO процес, а сега стават ясни и някои от истинските финансови намерения на компанията, както и значителните рискове, пред които е изправена тя от страна на Apple и Google.

Apple например удържа процент от абонаментните приходи в приложенията, публикувани в App Store, докато собствената й стрийминг услуга винаги ще й предоставя 100% от приходите си. Apple Music също така има и директна интеграция в iOS, както и огромното признание на марката, въпреки, че Spotify е голяма услуга и има 159 милиона активни потребители месечно, от които 71 милиона платени, докато конкурентът й може да се похвали с едва 36 милиона платени абонати.

Двете услуги имат висока степен на разпознаваемост, както и установени взаимоотношения с притежателите на лицензи и производителите на устройства, големи финансови ресурси, сложни технологии и голям опит на пазара. Apple и Google обаче притежават и магазини за приложения и таксуват покупките в апликациите, докато собствените им услуги са освободени от тези налози. Пазарът на стрийминг музика се увеличава и ще се появявят и още конкуренти, но собствениците на двете могъщи платформи винаги ще диктуват условията. Въпреки, че Spotify е голяма услуга, тя винаги ще е зависима от потребителите, които я използват и докато изгражда собствената си марка и инерция, Apple просто пуска услугата си и клиентите й я получават чрез системата. Тъй като гигантът от Купертино започна да диверсифицира приходите си, създавайки отделен раздел „Услуги“, музиката се превръща във все по-важна част от тях, а 100% от приходите от нея, влизат в джоба на компанията. Потенциалът на Apple Music все още расте, а Spotify има своите причина да се притеснява.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This