Голямото ,,Аха!‘‘ на миналия век – World Wide Web, или както го знаем ние днес – интернет мрежата. Нещото, което засегна всичко ни: от геймърите до ,,trendy’’ принцовете и принцесите, от работещите в офиса до блажената част от обществото, излежаваща се по диваните в кафетата (а тя май не е никак малка). Маркетингът и брандингът определено не са уникални, що се касае до влиянието на двадесет и първи век върху тях и нуждата им да се приспособят.

Ерата на дигиталния маркетинг е тук, тя е факт от години! Някъде в периода 2002-2005 излезе една книга, която стана феномен сред много от нас и посланието, което отправяше, беше “ерата на уебсайтовете приключва, идва ерата на мобилните приложения”. Очевидно сгреши! Уебсайтовете реагираха идеално на новите нужди на пазара, responsive design-а стана едно от нещата, без които не можем. Днес обаче статистиката е меко казано некрасива – едва 57% от сайтовете са „mobile-friendly”. Молете се вашият да е сред тях!

Да, точно така. Ако още не сте разбрали, големите новини в дигиталния свят, които пряко ни засягат, касаят новия ,,search engine’’ на Google. Забравете за всички онези сайтове, в които информацията не се събира на ширина на екрана ви, текстът е твърде малък за четене или съдържанието е толкова сбито: Google атакува за пореден път. И поради невъзможността ни да се справим с почти монополистичния мега гигант, трябва да се приспособим!

Все още не е известно много за промените, които ще се случват, но е ясно едно: ще бъдат драстични, а една от тях ще е, че рангът в търсачката ще зависи от това колко „mobile-friendly” е вашият сайт. И с право, смея да добавя! Все повече използваме мобилния маркетинг за изграждане на една стабилна репутация, брандинг, маркетинг, PR. През 2016 се очаква той да достигне своя апогей с разходи за над 100 милиарда, което ще бъде 403%-ово увеличение в сравнение с 2013 и ще представлява повече от половината от дигиталния маркетинг. Може би все пак книгата беше права.

Добрите новини все пак са, че Google подобрява това, което получава крайният потребител постоянно, неспирно, безпристрастно и често почти офанзивно спрямо нас. Този път поне ни предоставят възможността да проверим дали сайтът ни се включва в дефиницията им за „mobile-friendly”, която е далеч извън простичкия „responsive design”. А ако не сме сред тези 57%, ще ни предостави и съвети, които да използваме!

Е, скъпи читатели на Kreativen, ,,за‘‘ или ,,против‘‘? Което и от двете да отговаря на мнението ви, трябва да се пригодите, датата е 21 април, филмът – ,,Невидима заплаха‘‘ или ,,Нова надежда‘‘… което и от двете да е, ,,Империята отвръща на удара‘‘ не е вариант.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This