Android P

Google I/O потвърди слуховете, че Android p ще вземе една от най-добрите функции на iPhone X – новите жестове, които ви позволяват да се върнете на началния екран и да превключвате бързо между приложенията, като плъзгате пръст по екрана. Google наистина е откраднала тази функция от Apple, която от своя страна я взе от webOS на Palm, но версията на Android P всъщност не е точно копие на тази в iPhone X, тъй като интернет гигантът се е постарал да създаде своя собствена визия на потребителския интерфейс. 

Можете да видите приликите и разликите между двата варианта в следващото видео:

Новите жестове не са активирани по подразбиране в публичната бета версия, но можете да го направите от настройките. Традиционното меню с три бутона ще бъде заменено от виртуален хоум бутон с активиране на функцията, а той изглежда много по-компактно от този на iPhone X и присъства във всеки екран, вместо да е видим само понякога, както е при версията на Apple.

Когато го докоснете, ще се озовете на началния екран, а дългото му задържане ще стартира Google Assistant. Преминаването до половината ще покаже екрана за превключване/преглед на приложенията, които са активни в момента, както и при iPhone X, въпреки че Google е добавила няколко неща към екрана, като например предложения за приложения и лента за търсене. Функцията замества бутона за многозадачност, а въртележката е хоризонтална, точно както и при десетия юбилеен модел iPhone. Излизането от приложенията е по-лесно при Android – само трябва да прекарате пръст нагоре, без да се налага да задържате.

Пълното плъзгане нагоре ще ви изведе до App Drawer на Android P, докато при iPhone X това отключва телефона и показва началния екран.

Плъзгането на хоум бутона отдясно ще ви позволи да прегледате последните приложения, както и при iPhone X, но Android P запазва бутона за връщане назад, който се появява само в определени апликации и няма унифицирана функция. Понякога ще ви върне към предходно приложение, а понякога към предишна страница в текущото.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This