FaceID

В представения във вторник десети юбилеен модел iPhone, Apple е премахнала традиционния хоум бутон, в който се намираше и сензорът за пръстови отпечатъци. Да, iPhone X няма Touch ID, а вместо него за отключване и потвърждаване на трансакции през Apple Pay, ще използва новата система за лицево разпознаване Face ID. Процесът просто ще бъде малко по-различен, но в никакв случай не и по-малко сигурен, дори напротив. На събитието Тим Кук спомена, че докато при Touch ID възможността за грешка е 1 на 50 000, то при Face ID тя е едва 1 на 1 000 000.

От страна на търговците нищо няма да се промени, плащанията с Apple Pay продължават да минават през поддържащите NFC терминали, но потребителите ще трябва да ги потвърждават по малко по-различен начин. След като натиснат два пъти бутона за включване и изключване на своя iPhone X, те трябва да го погледнат и после да го доближат до теминала. Това е всичко – бързо, лесно и удобно.

По време на самата презентация се случи и малък гаф, демонстрационния телефон, който Крейг Федериги използва, за да покаже как работи Face ID, отказа да се отключи когато той го погледна и злите езици веднага побързаха да припишат тази случка на бъг в системата, но всъщност се оказва, че това е обичайната защита, която се задейства и при моделите с Touch ID, които са били рестартирани, или не са отключвани повече от 8 часа. Тази стъпка в защитата на данни, беше въведена от компанията след случая със стрелеца от Сан Бернадино, когато ФБР поиска от Apple да отключи телефона, в който може би се криеха важни доказателства. Както може би помните, компанията отказа, но се погрижи данните на клиентите й да бъдат защитени, чрез тази допълнителна мярка, тъй като според законодателството, правораздавателните органи могат да принудят даден човек да използва отпечатъка си, за да отключи дадено устройство, но нямат право да изискат използването на парола.

Десетят юбилеен модел iPhone ще се появи на пазара малко по-късно от останалите две, които го съпътстваха на презентацията, така че на практика новият начин за потвърждаване на трансакциите, ще може да бъде изпробван от първите щастливи собственици на устройството едва в началото на ноември.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This