Кога последно звънна на клиент, за да попиташ дали всичко е наред с продукта или услугата, която предлагаш? Не говоря за случаите, в които чакаш разплащане по нова фактура. Нито за моментите, когато си разрешил някакъв технически проблем. Говоря за чисто и просто обаждане от интерес и добронамереност.

Учудващо малко хора в бизнеса го правят – притеснени, че могат да прозвучат натрапчиво. Но да се интересуваш от впематленията на клиента/търговския представител/техническия отдел/компанията дистрибутор е всичко (повтарям: всичко), освен натрапчивост.

Прочети: Тайната на успешните продажби е…

Не, имейл или съобщение в социалните мрежи няма да свърши толкова добра работа, колкото старомодното обаждане. Защото именно то е най-близкият аналог на толкова ценната комуникация лице-в-лице.

Здравейте, обажда се Иван от Суперкомпания. Разглеждах докъде сме стигнали със съвместната ни работа и просто исках да попитам дали сте доволни от постигнатото досега?

Вслушай се в внимателно отговора.

Има ли нещо, което според вас трябва да подобрим в продукта? Нещо, което не ви е харесало?

Вслушай се още по-внимателно в отговора.

Страхотно! Много благодаря за обратната връзка, ще предам на колегите и ще направим всичко възможно, за да изгладим детайлите. По план, остава да направим (допълни). Има ли нещо, което пропускам, или бихте желали да направим различно следващия календарен месец?

Вслушай се най-внимателно в отговора.

Често забравяме, че бизнесът преди всичко е въпрос на отношения – между хора, между представители и между различните нива на организации. Продуктите и услугите не са достатъчни, за да създадат превъзходно потребителско преживяване.

Просто е: когато се интересуваш от клиента, клиентът се интересува от теб.