Ако сте на етап по реконструкция, строеж или просто сте решили да промените облика на Вашата стая, то интериорната врата е нейният естественият завършек.

Стилът, материалите на вратата и звукоизолацията са само част от точките, които трябва да се вземат в предвид при покупката й, особено при този огромен избор на пазара.

  • Стилът на интериорната врата:

Красивата врата е един от онези малки, но необходими елементи, които могат да променят изцяло визията на Вашия дом. Изборът на интериорна врата е също и начин да демонстрираме своя индивидуален вкус, стила на дома и разбира се накрая, но не на последно място – интериорната врата е неделимият завършек на едно обикновено жилище превърнато в Дом! Трябва да обърнем внимание и на комплексния размер на вратата. Масивните, богато фрезовани врати е твърде вероятно да ‘’смажат’’ малките стаи и като цяло да им придадат още по-маломерен вид, създавайки илюзия за още по-малко налично място.

  • Посоката на отваряне на врата:

Обикновено имаме свобода при избора на посока на отваряне на вратата – тя би могла да бъде лява или дясна, като по този начин определяме къде да бъдат пантите и къде дръжката. Общоприето е крилото на вратата да се отваря навътре към помещението, а не към коридора. По този начин бихме избегнали сблъсъка на крилата на няколко близко поставени една до друга врати, включително и входната. Това ни помага и за да не отнемаме от пространството на антрето.

  • Материалът, използван за направата на изделието:

Изключително важно е да подберем врата от качествен материал, който хем да е здрав, хем устойчив, хем практичен. Покритието и пълнежът също са от изключително значение за функционалността на вратата. Има няколко вида материали от които вратите могат да бъдат направени:

1 – Масивна дървесина. Тези врати могат да бъдат направени от различни видове дърво – череша, махагон, елша, клен, бор и други, като и цената им варира спрямо използвания материал. Имайки в предвид, че вратите от масивна дървесина се променят спрямо влажността на въздуха и температурата в помещението, е хубаво да не се поставят на мокри помещения.

2 – MDF/HDF. Това е най-често използваният материал за направата на врати в днешно време. Той не случайно е наричан „инженерният продукт“, тъй като е изключително стабилен и няма да се деформира като дървото.

3 – Куха сърцевина. Тези врати обикновено са изработени от шперплат. Обикновено са доста по-евтини, защото от вътрешната страна на панела, вратата е куха, а това означава, че такива врати нямат никаква звуко- и топлоизолация.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This