chrome

Наскоро Microsoft обяви дългоочаквания конкурент на Chrome OS на Google, който се нарича Windows 10 S и всъщност е опростена версия на настолната операционна система на компанията. Това изглежда наистина добра идея, но има едно нещо, което може би ще притесни потребителите на тази версия и това е фактът, че само приложения от Windows Store могат да бъдат инсталирани на машините, работещи с нея. Това означава и, че браузъри от трети страни, като Chrome на Google, който е един от най-популярните, няма да работят с Windows 10 S. Може би се питате защо Google просто не направи подходяща версия на Chrome? За съжаление не е толкова лесно!

Ограниченията и изискванията на Microsoft за приложения, подавани към Windows Store, биха принудили гиганта да пренапише изцяло своя браузър. Проблемът всъщност произтича от изискването на Microsoft, всички одобрени приложения да използват собствения енджин за рендиране на компанията, като тя описва и тяхното въздействие върху браузъри от трети страни.

Приложенията в магазина на Windows, които сърфират в мрежата, трябва да използват HTML и JavaScript енджини, осигурени от платформата Windows. Цялото съдържание на магазина е сертифицирано от компанията, за да се гарантира качествено преживяване и да се поддържа безопасността на устройствата. С тази политика, въведена в началото на годината, браузърът, който клиента избира от магазина, ще осигури и защитата на платформата. Ако потребителите искат да имат достъп до други прилажения и услуги, те ще трябва да преимнат към Windows 10 Pro и могат да го направят по всяко време.

Накратко дори, ако Google, Opera или Mozilla пренапишат браузърите си по начин, който им позволява да бъдат инсталирани чрез Windows Store, действителната им архитектура ще накара Microsoft да ги отхвърли.

Всъщност има известен резон в това, Microsoft да блокира някои приложения, които се използват в образованието, предотвратявайки по този начин и възможността да се използват браузъри от трети страни и може би това е полезен ход, но той няма да направи Edge по-привлекателен.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This