izdihanie-2

На 21 юли излезе дългоочакваният сборник с разкази „Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг. Преводът отново е дело на Владимир Полеганов, а заслугата за художествения дизайн е на Росен Дуков.

От разказите в „Издихание“ (384 стр., цена: 24 лв.) читателят ще научи за вратата на алхимика, портал във времето; за един титанов извънземен, студент по анатомия, и за неизбежния край на Вселената; за жизнения цикъл на софтуерните обекти, с които си създаваме емоционална връзка; за избирателното действие на паметта ни и за това, какво би било, ако можехме да записваме всеки миг от живота си; за убеждението ни, че сме пъпът на Земята, и за съмненията ни, че това е така; за съществуването на паралелни светове, в които постъпваме по друг начин; за „призмите“, чрез които можем да поговорим със своя Парааз от някой от паралелните светове и да изберем как да постъпваме в бъдеще.

Сборник разкази, които ще ви накарат да мислите, да потърсите решение на големите екзистенциални въпроси и да се почувствате по-добър човек. Най-добрият вид научна фантастика.“ – Барак Обама. 

„Вълнуващо, разтърсващо… Като своите предшественици Филип. К. Дик, Джеймс Типтри, Хорхе Луис Борхес, Урсула Ле Гуин, Маргарет Атууд, Харуки Мураками и Казуо Ишигуро Чанг изследва конвенционалните теми на научната фантастика по крайно неконвенционален начин…“ – Джойс Каръл Оутс в „Ню Йоркър“.

„Тед Чанг няма конкуренция в жанра на разказа. Името му заслужава да бъде споменавано редом с тези на Карвър, По, Борхес, Кафка. Всеки негов разказ е вселена. Всеки негов разказ е диамант.“ – Блейк Крауч, автор на „Тъмна материя“.

Спряган като гений на научната фантастика, Тед Чанг (р. 1967 г.) е американски автор от китайски произход, завършил компютърни науки в университета „Браун“ в Провидънс, Род Айланд. Докато работи по специалността си, той пише и публикува в различни списания. Неговите общо 18 разкази и новели са спечелили 4 награди „Небюла“, 4 награди „Хюго“, 4 награди „Локус“, наградата „Джон У. Кембъл“ и наградата „Теодор Стърджън“. С респектираща изобретателност и фантазия разказите в сборниците „Издихание“ и „Историята на твоя живот и други разкази” ни приканват да преосмислим нашата вселена и мястото на човека в нея.