dataПреди няколко десетилетия едва ли някой си е представял докъде може да се разпростре Интернет и какво удобство ще донесе на света. Едва ли някой си е представял свят, в който комуникацията и предаването на информация ще бъде толкова лесно достъпна. В наши дни всичко това е неизменна част от съвременния живот. Малко по малко обаче идва време да погледнем към бъдещето, а там сериозно влияние се очаква от изкуствения интелект. Технологията, комбинирана с цялата информация, която може да се събере по конкретен проблем, изглежда незаменима област в бъдещето на света. Ще разгледаме някои от сферите и услугите, които могат да се променят коренно от изкуствения интелект.

Връзката между изкуствен интелект и данни

Изкуственият интелект и данните са свързани така, че първият има способността да събира информация, която може да анализира до най-малки детайли. Това ще помогне да се направят конкретни изводи за много аспекти в нашия живот. С помощта на изкуствения интелект ще можем да обработваме дузина данни по много лесен начин. Тази връзка вече дава резултат в много сфери. Все повече индустрии се стремят да намерят начин за интегриране на изкуствен интелект в обработката на тяхната информация. За някои онлайн магазини например, това може да се окаже решаваща стъпка за повишаване на продажбите. В медицината направените анализи могат да посочат най-различни полезни статистики, които да се приложат в определени условия. Изкуственият интелект има способността да изучи всички характеристики на определено поведение и направи от това обстоен анализ.

Изкуствен интелект като съперник

Тук става въпрос за приемането на изкуствения интелект под формата на противник в определена игра или съревнование. Истината е, че изкуственият интелект е оръжие, когато става въпрос за противопоставянето му срещу различни хора в определена игра. Нека вземем например играта шах. Колкото и добре да се представяте в стратегическата игра, колкото и добре да предвиждате и обмисляте ходовете си, едва ли ще се справите с високо ниво на изкуствен интелект. Вашето ниво на професионализъм в шаха може да ви помогне да предвидите 3, 4 или 5 хода напред, но анализите на изкуствения интелект могат да начертаят 30, 40 или 50 различни хода на цялата игра. Трудно е да се победи подобен съперник.

В началото на 2017 г. беше проведено доста интересно съревнование между някои от най-добрите покер играчи и изкуствен интелект. За интересната битка писаха в специализирания сайт на Efirbet, където може да прочетете още любопитни теми в сферата на онлайн залаганията. На въпросната битка излизат четирима професионални покер играчи срещу един и същ изкуствен интелект, като всеки един играч се изправя срещу компютър. Крайният резултат – след 120 000 ръце, изкуственият интелект се оказва големият победител. Един от разработчиците на този компютър казва, че способността на технологията да взима стратегически решения, на база на анализираната информация и поведение на играчите, го прави далеч по-добър от останалите. Това е само една малка роля, която може да изиграе изкуственият интелект. Неговите способности са доста по-обширни.

Изкуственият интелект и букмейкърите

Онлайн залозите са една от големите индустрии, в които се очаква главна роля за изкуствения интелект и обработваната информация. Един от аспектите, на който ще се обърне сериозно внимание, е обслужването на клиентите. Дори в момента някои компании, сред които българският букмейкър Winbet, предлагат услугата за мигновено обслужване на клиенти чрез чат в реално време. Дори и извън тази сфера, подобна услуга понякога се струва леко роботизирана. Работата е там, че са настроени определени ботове, които отговарят спрямо зададени шаблони. Това обаче не винаги е ефективно, когато се наложи да отговорят на по-задълбочено запитване. Изкуственият интелект определено ще подобри тези услуги. По данни на скорошно проучване, в което участва и популярният оператор Bet365, 78% от световните букмейкърски брандове смятат да работят чрез технологията. Те са интегрирали или планират да интегрират изкуствения интелект в обслужването на потребителите си до 2020 година.

Друго полезно качество на изкуствения интелект е изучаване на поведението на различните играчи. По този начин могат да се направят изводи за по-добри индивидуални предложения. В момента някои букмейкърски къщи като Betfair разполагат със стратегия за оценка на предложенията им от страна на посетителите, но в бъдеще тази оценка ще се анализира от специален софтуер. И последно, но не по важност, изкуствен интелект може да се приложи срещу различни измамници. Не веднъж букмейкърите са отчитали измами спрямо предлаганите от тях игри. Това е така, понеже техният софтуер не е настроен така, че да засича автоматично хората, които мамят. За подобни неправомерни действия се шумеше около казино предложенията на Efbet и по-специално слот игрите им. Този вид игри са и най-чест обект на манипулации, но в бъдеще се очаква това да бъде мисия невъзможна.

Каквито и допълнителни прогнози да дадем за изкуствения интелект и работата, която върши, няма как да бъдем сигурни кога точно те ще станат факт. Не е ясно и кога ще станат масово използвани. Към момента се знае, че изкуственият интелект започва да набира сили бавно, но славно. Бъдещето несъмнено е свързано с него и информацията, която ще може да обработва. Ще завършим с изказване на един от водещите разработчици на изкуствен интелект, който твърди – “Към момента най-голямата опасност на изкуствения интелект е твърде ранното изказване на хората, че го разбират.”

Pin It on Pinterest

Shares
Share This