Apple-ios-13-look-around-screen-iphone-xs-06032019_big.jpg.large

Вниманието на технологичните фенове от цял свят бяха насочени към Световната конференция за разработчици на Apple, коята стартира снощи в Сан Франциско, Калифорния.

Както всяка година, Apple представи новите версии на своите операционни системи iOS, macOS, watchOS и tvOS, но изненадата тук се оказа iPadOS, която вече е отделна от iOS. Наред с новия софтуер видяхме за пръв път новия Mac Pro и 6K Apple Display.

iOS 13

ios-13-features-dark-mode

Функцията на iOS, за която се говори от години е тъмният режим и той най-сетне дебютира за операционната система на Apple, заедно със нова клавиатура с жестове, наречена QuickPath и множество подобрения в производителността и приложенията. Компанията обяви и опцията Sign In With Apple за влизане в приложения с помощта на Apple ID и актуализираната Messages с потребителски профили и стикери Memoji. Наред с това видяхме куп нови функции за браузване и редактиране на снимки и версия на Google Street View за Apple Maps, която до края на годината ще покрие територията на САЩ. Обновено е и приложението Reminders с повече функции за създаване на напомняния, а Messages автоматично споделя името и снимката на потребителя. Siri вече е с нов и още по-естествен глас, Car Play има нов интерфейс, HomePod може да разпознава гласовете на членовете на домакинството, а с iPhone или iPad вече ще можете да споделяте аудио с приятел, като доближите втори чифт AirPods до устройството.

Една от най-интересните опцияии може би е тази за въвеждане на текст с жестове върху клавиатурата, но имаме още и по-лесно редактиране, а Files вече поддържа споделяне на папки в iCloud Drive и достъп до файлове на външни носители.

Цялостната производителност на операционната система е още по-подобрена, отключването с Face ID вече е с 30% по-бързо, а приложенията се отварят значително по-пъргаво. Първата бета версия на iOS 13 вече е налична за разработчици, а за регистрираните в програмата потребители ще пристигне по някое време през юли.

iPadOS

Apple_iPadOS_Today-View_060319_big.jpg.large

Изненадата на вечерта определено беше отделянето на iPadOS от iOS, като новият софтуер ще поддържа мишка, като опция за достъпност и някои нови клавишни комбинации и жестови контрол.

Новият основен екран на iPad може да показва повече приложения и Today View с бърз достъп до уиджети, новини, календар и др., а потребителите ще имат възможност за работа с още повече файлове, чрез функцията Split View. Със Slide Over се превключва между няколко приложения, добавени са още и начини за използване на Apple Pencil за анотиране и изпращане на цели уеб страници, документи, или имейли с жестове, а работата на самия стилус е оптимизирана, чрез намаляване на латентността от 20 на 9 милисекунди.

Както вече посочихме, приложението Files поддържа споделяне на папки в iCloud Drive и работа с външни носители, а Safari вече ще зарежда настолните версии на сайтовете, като ги оптимизира за сензорен екран. Оптимизациите при редактиране на текст го правят по-бързо и прецизно, а заедно с всичко това идва и дългоочакваният Dark Mode за по.здравословно използване през тъмните часове на денонощието. Бета версията за разработчици на iPadOS вече е налична, а тази за публичните тестери ще пристигне по-късно този месец.

watchOS 6

apple-watchos6_cornflower-screen_060319_big.jpg.large

Новата версия на watchOS носи повече функции за фитнес и следене на различни здравни параметри, но изненадата тук е появата на AppStore за директен достъп до приложенията за часовника. За жените вече има функция за проследяване на месечния цикъл и важните детайли, свързани с него, които ще се отразяват в Health. Имаме още и нова опция за отчитане на нивата на шума за предпазване на слуха от увреждане, която ще известява при нива над 90 децибела.

Приложението Activity вече показва повече детайли за физическата активност, наред със съвети за подобряването й. AppStore осигурява директно сваляне на приложенията за часовника, без да се налага да преминават през iPhone. Бета версията за разработчици вече е налична, а останалите потребители ще трябва да изчакат официалната през септември, тъй като компанията не предлага публични тестове на watchOS.

macOS Catalina

Apple-previews-macOS-Catalina-screen-06032019_big.jpg.large

Както вече научихме от слуховете преди събитието, в новата версия на macOS, носеща името Catalina ще се разделим с iTunes, като на нейно място ще имаме три отделни приложения за музика, подкасти и телевизионни предавания. Обновено е и приложението Find My, което може да открие вашите устройства, дори и когато са офлайн, а със Sidecar App iPad се превръща във вторичен дисплей за Mac. Приложението Podcast е много полезно за намиране на нови предавания, благодарение на машинното обучение, а TV App най-сетне ще донесе за пръв път 4K HDR видео за Mac. Изненадващо обаче, компанията не сподели много подробности за macOS Catalina, както и за плановете си да пренесе в нея iOS приложенията. Друг акцент беше поставен и върху достъпността, след като новата версия въвежда помощни технологии, за да помогне на всеки потребителите в неравностойно положение да извлекат максимума от своя Mac. Гласовото управление ще позволи на тези, които не могат да използват традиционните устройства, да общуват контролирайки всичко с гласа си, дори и жестове като подслушване, плъзгане и превъртане.

MacPro

macpro

Последната изненада за вечерта беше премиерата на новия модулен MacPro, създаден с идеята да улесни ъпгрейда, чрез лесен достъп до компонентите. Дизайнът на машината, базиран на стоманена рамка с подвижна алуминиева кутия, позволява повдигане и лесен достъп до компонентите, а мощната конфигурация може да включва до 28 ядрени Intel Xeon процесори, 1.5 ТВ оперативна памет, иновативна GPU структура в разнообразни варианти, 8 PCIe слота и още много други опции. Съвсем не е изненада обаче, че цената на MacPro ще започва от 5999 долара за базовата конфигурация с 32 GB RAM, 8 ядрен Intel Xeon, Radeon Pro 580X графика и 256 GB SSD памет.

Заедно с MacPro, Apple представи своя Pro Display XDR, който далеч не е по-малко впечатляващ като възможности и технологии от компютъра и е почти също толкова скъп – 32 инчовият монитор с 6К резолюция и 6016 х 3384 пиксела идва с 1000 нита яркост на цена от 4999 долара, като и двете устройства ще са достъпни за покупка през есента.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This