Surface PhoneMicrosoft постепенно се оттегля от пазара на мобилни устройства, но последните слухове твърдят, че Surface Phone все още може да бъде реализиран следващата пролет. Устройството, за което говорим ще бъде задвижвано от процесор Snapdragon 830, който също ще бъде представен официално в началото на 2017 година, а пускането му на пазара трябва да съвпадне със следващата актуализация на Windows 10 – Redstone.

Според спекулациите, Microsoft ще представи три версии на Surface Phone – consumer, prosumer и enterprise. Първата, потребителска версия ще е с 4 GB оперативна и 64 GB вградена памет, втората т.нар. prosumer версия ще има 6 GB оперативна и 128 GB вградена памет, а третата, висок клас версия ще е с цели 8 GB оперативна и 512 GB вградена памет. Тази информация безспорно поражда известно любопитство, но е съмнително, че появата на Surface Phone ще стимулира нарастването на пазарния дял на Microsoft, който според Gartner в момента е под 1%. Реализирането на висок клас устройства пренебрегва факта, че най-евтините Windows телефони винаги са били много по-популярни на пазара.

Има ли тогава реална причина, поради която Microsoft да продължи разработката на Surface Phone и да го представи следващата година?

Lumia 950

Последните съкращения на близо 10 000 служители, предимно от поделението на Nokia във Финландия, дадоха ясен знак, че Apple и Google са спечелили войната на мобилния пазар. Въпреки това Сатия Надела, отказа да се признае за победен, твърдейки че Microsoft трябва само да пусне гореспоменатите устройства. Той може би осъзнава добре, че ако компанията прекрати производството на мобилни устройства, с мечтата му за „One Windows” е свършено и екосистемата, обединяваща компютри, гейм конзоли и телефони ще бъде разбита.

ContinuumФункцията Continuum, която превръща избрани телефон в компютри, също ще бъде забравена. За съжаление продажбите на първите апарати, поддържащи Continuum – Lumia 950 и 950 XL – са разочароващи. Всъщност от април месец компанията започна да подарява модела 950 на тези клиенти, които са закупили 950 XL от Microsoft Store.

През последното тримесечие, приходите на компанията от мобилни устройства спаднаха с 46% на годишна база, което се дължи на загубата на пазарен дял. Продажбите на Surface устройства нарастват с 61%, благодарение на търсенето на Surface Pro 4 и Surface Book. Microsoft вероятно храни надежди, че ако достатъчно потребители купуват Surface телефони, ще може да използва Continuum, за да надвие конкуренцията в лицето на Apple и Google. Surface Pro се оказа добър вариант за компании, които искат да заменят застаряващите си настолни системи с устройства 2 в 1 и Microsoft се надява, че телефоните ще имат същия успех.

Windows 10Въпреки това Surface устройствата, задвижвани от ARM базираните процесори на Qualcomm, като Surface RT, няма да могат да се справят с новите приложения, предназначени за х86 процесори, което ограничава тяхната привлекателност за фирмите, работещи с подобен софтуер. Затова и те бяха заменени от Intel-базирани такива, а сулховете сочат, че компанията ще доставя процесори за Surface Phone, като ще добави поддръжка на х86 програми, но всъщност Intel скоро прекрати поризводството на повечето свои чипове за мобилни устройства, което е и причината за доставчик сега да бъде сочена Qualcomm.

Отлагането на премиерата на Surface Phone за следващата година, ще даде на Apple и Google повече време за реакция. Много приложения за iOS и Android, вече са съврзани с Windows базирани такива, чрез облака, което ще намали търсенето на „единна“ операционна система като Windows 10. BYOD предостави подобрени решения за управление на предприятия, които позволяват на служителите да използват предпочитаните от тях устройства, а те определено не включват Windows телефони.

Разглеждайки всички тези факти, просто не намираме причина Microsoft да продължи разработката на Surface Phone, защото тази пазарна ниша вече е запълнена и опитът да се пробие в нея, би бил много по-труден, поради наличието на съществуваща вече свързаност между приложенията за мобилни устройства и десктоп приложенията. Малкият пазарен дял на мобилни услуги на Microsoft означава, че Surface Phone, дори и с нова търговска марка, лесно може да бъде засенчен от iPhone и Android. Затова е много вероятно Microsoft да се откаже от усилията, съврзани с него и да се съсредоточи върху битки, които има шанс да спечели.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This