Независимо дали става дума за съседите, които танцуват степ в 3 посред нощ или за хората, отишли на SPA, за да се видят, да се посмеят и да си покрещят, лошите обноски са навсякъде около нас. Ако сте от хората като мен – подобни неща ме изкарват извън кожата ми, искрено ви съчувствам. За останалите, ето няколко съвета как да не попаднете в нашите уголемяващи се ,,черни списъци‘‘, поне в онлайн пространството:

1. Имейлите от непознати, молещи за помощ.

Винаги съм се чудил кои са тези хора, митичните същества, които не те познават, но някак долитат в пощата ти с интересни имейли, гласящи нещо от типа:

Хей!

Помниш ли ме? Запознахме се на онова парти и ти ми каза, че във фирмата ти търсят нови кадри, та реших да се опитам. Може ли да ми помогнеш малко?

Поздрави!
Поредният непознат психопат 🙂

,,Невероятната ми памет явно ми е изневерила за пореден път, но пък човекът изглежда прям и откровен, защо да не му помогна?‘‘ – това е мисълта, която няма да мине през ничия глава. А ако сте от тази интересна група непознати, дано носите червено конче на ръката си!

2. Имейлите, които някой е маркирал като ,,спешни‘‘

Винаги ме е озадачавало: защо мислите, че когато една работа е спешна за вас, то тя е спешна и за мен?! Моля ви, ако не сте моят началник или ръководител на проект, по който работя, не го правете! Да, естествено, че ще видя имейла, шансът да го преместя в папката ,,Junk’’ обаче е също толкова голям! Ако желаете да ме индикирате, че нещо е спешно, е доста по-адекватно това да се случи със ,,Спешно: … крайният срок е днес‘‘ или ,,Моля те, помощ:…‘‘, а ако придружите това с телефонно обаждане или лично виждане, би било още по-добре!

3. Мързелът или забравата

Моля ви, никога не изпращайте имейл с въпрос, чийто отговор бихте намерили в търсачката на пощата си! Не просто показвате незаинтересоваността, некомпетентността и нехайството си, но в някои случаи това може да доведе до сцени, доближаващи се до всички онези офис клипове из интернет, на които се смеем и удивляваме!

4. Некомпетентността относно клиентите

Едни от ,,най-любимите“ ми имейли са всички промоции, за които магически съм забравил кога съм се абонирал. Но върха на черешката са онези, които предлагат прикачен ,,unsubscribe’’ линк – висшата форма на маркетингови умения. А когато го кликнеш, желае да се ,,log in’’-неш. В такива моменти всеки човек с малко по-натоварен ден в офиса не просто не би си купил вашия продукт, не просто би си написал Facebook статус по случая и дори би изпратил писма на всичките си приятели да не си пазаруват от вас, а с радост би дарил скромна сума за организиран ,,crowd-funding’’ с цел подпалването на офисите ви.

5. За вашия ,,email signature’’

Разбираме, че желаете, да ни оповестите малко повече информация за вас и фирмата, в която работите, но… сериозно ли!? :

002

6. Молбите с огромните ,,attachments’’

Не стига, че на този свят съществуват хора, които просто не приемат ,,не‘‘ за отговор, но има и от онези мрачни създания, които, молейки те да рекламираш техния блог, изпращат 12MB attachments. В такива моменти просто не може да реагираш с нещо, различно от ,,Delete’’. 12MB! 12МВ, сериозно ли, хора!? Ако искате да представите какво сте направили, съветваме ви, много по-добрата стратегия би била просто да прикачите линкове, които можем да погледнем, ако пожелаем. Нека не забравяме факта, че множество пощи се препълват с подобен тип ,,spam’’, а ако не си получа работния имейл заради вашата молба, мисля, че сами се досещате за шанса да ви бъде помогнато.

7. Декорациите, снимките, всичко, от което ни е страх…

Знаем, че много от вас имат своето неизживяно детство, но това далеч не значи, че трябва да се опитвате да предавате вашия ,,захаросан‘‘ позитивизъм на всички около себе си. Шансът да ги направите още по-негативни е огромен…

Има едно нещо, от което наистина ме е страх, а това са познатите, които използват имейла си, за да ти пратят снимките си от ваканцията, които да те помолят да ,,завъртиш‘‘, или хората, които изпращат ,,забавните‘‘ клипчета, които са открили в интернет. Моля ви се, ако вие живеете в миналия век, не е нужно да пренасяте и нас там, ние се радваме на възможностите на съвременния свят.

Най-страшни от всички са хората с признак за толкова лоши обноски, че за тях имам специален параграф, специално шкафче със салфетки под бюрото и специално остри чувства. Декораторите! Позитивните хора, които смятат, че декорациите в имейлите им са нещото, което би накарало най-сетне някой да им отговори. Не бъдете сред тях, дори няма да ви обясним защо, както казват англичаните ,,Just don’t…’’

003

Е, скъпи читатели на Kreativen, кои са ,,лошите обноски‘‘, които изкарват вас от равновесие?