smart tattoos

Кой се нуждае от смарт часовник, след като една татуировка може да изпълнява същите функции?

Да, най-честият проблем при устройствата за проследяване на здравните показатели и активността е, че те не са реално свързани с нас, а разчитат на батерия с кратък живот и безжична връзка. Точно на това са обърнали внимание учените от Харвард. Те смятат, че могат да бъдат полезни, разработвайки интелигентни татуировки, които ефективно да държат сензорите върху кожата, без да се нуждаят от захранване и безжична връзка. Мастилото в тях реагира на химическия състав на отделяните течности и отчита състоянието на кръвта. Когато е зелено, това означава дехидратация, а когато стане кафяво, нивата на глюкоза са завишени.

С достатъчно усувършенстване, учените вярват, че татуировките ще са ефективни, тъй като могат да останат върху кожата колкото е нужно. Те могат да бъдат и невидими, освен ако не са подложени на осветяване в определен спектър, поради което няма да има нужда да давате обяснения какво имате на ръката, или защо си променя цвета. Приложение за смартфони ще анализира резултатите, като дава препоръки за действие във всеки един случай.

Проектът има за цел да вдъхнови потенциала както сред художниците, така и сред учените и сред тези, които се занимават с етични въпроси, тъй като ако изображенията са видими, може би не всеки би се чувствал комфорно всички около него да знаят какво е състоянието на кръвната му захар. Едно обаче е ясно – нов вид носими устройства, с много повече потенциал са на път, а кога точно ще навлязат на пазара, все още не се знае.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This