Ние от Kreativen се стараем да ви срещаме с наистина готини хора, стараещи се да правят невероятни неща – какъвто е Димитър Петров.

Преди време, ровейки се из Facebook, попаднах на страницата The Golden apple. Като всеки любопитен човек влязох, без да подозирам колко голяма е идеята, стояща зад това име. Няколко поста по-надолу вече знаех за какво иде реч. Накратко, това е анимационен сериал, но когато говорите с някой от екипа разбирате, че това е отрочето на 26 човека, отглеждали го 3 години. За да научите повече за The golden apple и всички умове зад сериала, ви представяме интервюто, което направихме с Димитър Петров – създател и арт директор на проекта.

Q: Нека те оставя да се представиш сам.

A: Казвам се Димитър Петров и съм създател и арт директор на проекта за анимационен сериал „Златната ябълка“.

Q: Каква е точно твоята роля и разкажи за целия си екип?

A: Аз съм създател на самата идея. Преди 3 години започнах да работя по тази идея и да правя проучвания на фолклорна тематика, за визуалния стил и за куп други неща. Като арт директор ръководя целия процес за дизайн на този свят, за персонажите, за това как да изглеждат всички герои. Понеже в момента екипът ни е от 25 човека от 6 различни държави, е нормално всеки да рисува по различен начин и да интерпретира идеите по различен начин. Ролята на арт директора е да хване всички тези страхотни професионалисти и това, което те правят, да го канализира, така че в крайна сметка всички дизайни в света на „Златната ябълка“ да изглеждат част от един свят. Общо взето, всичко да има една цялостна визия. Като създател на сериала ръководя и разработването на сюжета и на самите персонажи. Първоначално основната сюжетна нишка за всички 24 епизода съм я разработил аз и в последствие, с помощта на сценаристите ни, успяхме да разработим още повече самите герои и да оправим детайлите. Като цяло е много интересна и разнообразна позиция.

Q: Как започна целият проект?

A: Всъщност малко преди да завърша висшето си образование, понеже аз учих в Англия, започнах работа в Cartoon networks studios Europe. По време на работата ми там видях как от първа ръка се прави професионален, страхотен, супер як анимационен сериал, който в последствие започна да взима награди по цял свят. От една страна, това развали магията, защото видях, че тези сериали се правят от хора и е много сложна, но е работа като всяка друга, която е много добре организирана и в нея работят страхотни професионалисти. В крайна сметка се замислих защо няма български сериал, базиран на българския фолклор, който да е направен по този начин. В един момент реших, че аз съм завършил анимация, имам хора и контакти и така започнах да разработвам тази идея. Това се случи още в Лондон. Първоначално започна като мой личен проект. Така продължи между 6 и 12 месеца. В един момент се свързах със Светла Радивоева, която в момента работи като аниматор в Disney, а в свободното си време е главен дизайнер на „Златната ябълка“. Заедно с нея продължихме да разработваме тази идея и особено визуалния стил на персонажите, защото българските народни носии са страшно интересни и много богати и досега не са показвани в анимация по този начин. Съответно ни беше много трудно да решим как да ги нарисуваме и представим и голяма част от тези 3 години разработки, които имаме и инвестирахме в този проект, беше да проучваме костюмите, визуалния стил и фолклора.

KukerTownConcept

Q: Забелязва се, че главно представяте съдържанието на английски. Пример за това е вашата Facebook страница. Това означава ли, че се стремите към чужбина?

A: Всъщност да. Проектът още от самото си създаване е предназначен не само за България, но и за света. Всъщност първите хора, на които представих „Златната ябълка“, бяха мои колеги от Cartoon network London, които много го харесаха. В последствие продължих да го представям на мои познати и колеги от цяла Европа. Първоначално хората много се изненадваха, че имаме такива неща в България, защото повечето не бяха чували за кукери, змейове и самодиви. В един момент дори моя позната от Франция, която работи там, започна да ми изпраща снимки на кукери, които е намерила в интернет, просто защото много ѝ хареса идеята. Та основната идея на „Златната ябълка“ не е само да създадем един страхотен сериал, базиран на българския фолклор, но и да изнесем това, което е положително от нашата култура. Да спомогнем за показването на положителен образ на България и Балканите като цяло. Като кажеш България в чужбина, асоциацията или не е добра, или никой нищо не е чувал и затова ние смятаме, че можем да предложим много повече на света.

Q: Главният герой се казва Вихра и косата ѝ има много странна характеристика. Може ли да разкажеш повече за нея?

A: Всъщност Вихра е една от четирите ни главни герои. Самите ни персонажи доста се развиха и промениха в процеса на работа. Вихра има облак вместо коса, защото баща ѝ е змей и всъщност според нашия фолклор змейовете нямат нищо общо с драконите. Нещо, което на мен лично страшно много ми хареса, и това може би са едни от любимите ми елементи от сериала. Змейовете всъщност са персонификация на бурите и градушките. Те са описани като космати змии и от косите и брадите им излизат облаците и бурите. Когато змейовете се бият, те бъркат в облаците около тях и вадят гръмотевици, които хвърлят по враговете си. Затова хората преди много, много години, когато е имало гръмотевична буря, са казвали, че змейовете се карат. Съответно Вихра, като дъщеря на змей и на човек, има облак вместо коса. Когато Вихра се ядоса, този облак става буреносен и тя може да вади малки гръмотевички от нея като баща си. Когато тя е спокойна, и той е по-спокоен. Когато е тъжна, започва да вали дъжд. Като цяло облакът реагира на нейните емоции. Останалите главни персонажи са най-добрата приятелка на Вихра – самодивата Тина Пакостина, която в България ще бъде озвучавана от Милица Гладнишка, и двамата братя кукери – Влад и Бран. Интересното при братята кукери е, че те идват от другия край на тази магическа вселена, от Кукеровите планини, където всички горски същества и духове са много агресивно настроени към хората. Там всеки град има свой „кукерски отряд“, който се грижи хората в този град да могат да живеят, защитават ги, за да могат те да си вършат работата. Влад и Бран от малки са обучавани, че всички кукери са зли, опасни, гадни, лоши и трябва да използват магическите си чанове и специалните си кукерски костюми, за да могат да се бият с тях. Обаче още в първия епизод на сериала се оказва, че те трябва да работят с Вихра и Тина Пакостина. Вихра, която е очевидно, че е змейска дъщеря и Тина Пакостина, която очевидно е самодива. От там тръгва едно голямо приключение, през което двамата братя трябва да се научат да се доверяват на двете момичета, които са духове. Двете момичета съответно се сблъскват с един куп неща, които те не са виждали. Това всъщност е „Златната ябълка“.

AngryAlt_vihra

Q: Разкажи ни повече за овцете и защо са такива?

A: Овцете в света на „Златната ябълка“ са малко особени, защото са много шарени. Имат интересни шарки в самата вълна и различни цветове. Това е смесица отново между фолклорното и сюжета на сериала, както се опитваме да направим и с всичко останало. Не знам дали знаеш какво е халище. Халището е вид китеник. Било е част от чеиза на булката, главно в родопските градове и села. Всяко село си е имало собствена шарка и собствени цветове, които са характерни за това село в неговите си халища. Тези халища по принцип се правят от вълна. В света на „Златната ябълка“ нещата са малко обърнати. В Кубер планина, където расте дървото със златната ябълка, на овцете по принцип вълната им е шарена и има различни цветове и шарки. На хората, които живеят в Кубер планина, това им е основното препитание – да отглеждат тези овце с тази изключително шарена и цветна вълна. Единствено овцете в тази планина имат тази вълна и никой не знае защо е това. В последствие, в самия сериал се разбира, но хората, които се занимават с тези овце – балканджиите, изключително много ги ценят и изключително много разчитат на тях. Самите овце в сериала имат малко по-поддържаща роля. Има една овца, която е по-специална, на име Харалампи, която е много съществена за сюжета на „Златната ябълка“, но за да видим как точно, нека излязат 24-те епизода.

Q: Имената как сте ги избрали?

A: Част от имената на главните ни герои са избрани след проучвания. Вихра заради облака вместо коса, Тина Пакостина и т.н. Точно овцата Харалампи е кръстена на човек от екипа и главно заради характера, който ще проявява. Тя е над почти всичко. Около нея се водят битки, сражения, войни и всякакви неща, но овцата Харалампи е просто там и си хапва, и е абсолютно OK с това. Донякъде тя ще е комедиен елемент в сериала. Ще присъства в много епизоди и в същото време има важна роля за сюжета.

all of them tga

Q: Какво ще споделиш за злото в сериала?

A: Интересното за нашия фолклор е, че няма изцяло отрицателни или изцяло положителни персонажи и затова всеки персонаж в света на „Златната ябълка“ си има собствена цел, в която той си вярва и си следва, и за него тази цел е правилна и добра. Въпреки това си имаме антагонисти, които са лошите в сериала. Това са Ордата на сивоплащите. Те се наричат така, защото са група от хора, които се местят от територия на територия и нанасяйки се в дадена територия, или избутват местното население или много се смесват с него. Използват ресурсите на тази територия, докато изчезнат. Изсичат всички гори, пресушават реките и така нататък. След като се изчерпат тези ресурси, те агресивно преследват и пленяват всички горски същества и духове и ги използват, за да извлекат още повече ресурси. След като тотално се унищожи всичко, се преместват на друго място. Пепелта от тези територии полепва по дрехите им и затова те са сиви и се наричат сивоплащи. Самите те вярват, че не унищожават територията, на която се нанасят, а духовете ги прецакват. Затова агресивно гонят духовете и мразят всички горски същества. В сивоплащите искахме да вкараме това, което е отрицателно за съвременното общество. Това са просто консуматори, които използват всичко и не връщат нищо, а после само се преместват на друго място. Нашите главни герои попадат по средата на един конфликт между сивоплащите, които са се запътили към Кубер планина, където расте златната ябълка, и балканджиите, които са местното население на Кубер планина. И така се случват много неща и приключения, които, живот и здраве, ще видим в 24-те епизода на сериала.

Ние от Kreativen знаем, че те ще се справят и адски силно благодарим на Димитър Петров, че се отзова на нашата покана. Пожелаваме им много късмет, а сега ви оставяме да гледате трейлъра на сериала и задължително да го споделите в социалните мрежи!