продуктивност

Мислите си, че сте много добри в правенето на няколко неща едновременно? Чувствате се заредени с енергия, която ще ви позволи да проверявате пощата си, докато водите конферентен разговор? Може и да е вярно, но никога няма да сте така ефективни, колкото когато се съсредоточите върху една единствена задача!

Изследванията показват, че 98% от хората не се справят така добре с повече от една задача едновременно и само около 2% успяват да са все така ефективни, вършейки няколко неща.

Проблемът в прескачането от едно нещо на друго е, че това отнема на мозъка ни известно време, за да се пренастрои и въпреки, че изглежда ефективно на пръв поглед, проучванията сочат, че намалява производителността ни с до 40%.

Прехвърлянето на навиците за вършене на много неща наведнъж към работа по една задача не е лесно, но може да бъде изключително полезно, ако действа като модел на подражание за екипа ви.

Отделете цялото си време на поставената задача или покажете уважение, като се фокусирате върху разговора, който водите. В началото на срещата затворете лаптопа и оставете мобилния си телефон настрани в безшумен режим. Опитайте се да накарате и хората, с които работите да се концентрират върху текущата задача, без да се разсейват с пощата или телефоните си. Накарайте ги да изразят мнението си няколко седмици, след като сте наложили тези промени и да споделят какви проблеми или положителни резултати са забелязали, след като взаимодействието помежду им се е увеличило, срещите са станали по-забавни и стресът е намалял.

Насърчаването на реално присъствие тук и сега, не означава, че срещата трябва да се превърне в медитация или курс по йога, но ако всеки се съсредоточи, поемайки въздух няколко пъти и освобождавайки се от напрежението и стреса, дискусиите ще станат мого по-плодотворни.

Когато успеете да пренасочите навиците си от извършването на много работи едновременно, към една, която в момента е най-важната, вие и вашият екип ще установите, че производителността ви се е увеличила и дори и това да не е с цели 40%, както сочат изследванията, винаги ще бъде от полза.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This