1# В исторически план развитието на официалната рокля претърпява доста трансформации. През Средновековието и Ранния Ренесанс династичните фамилии в Европа организират пищни бални церемонии. Понякога са траели повече от седмица и това е налагало

богатите буржоазни дами да са подготвени с няколко пищни рокли за цялото времетраене на бала. Основна заслуга за развитието на този тип рокли имат френският двор, английският двор и италианските градове-държави като Генуа и Венеция, търгуващи с Изтока.

2# В периода след Ренесанса и Първата Световна Война буржоазният стил на живот доминира.Все по набиращият сила нощен живот е свързан с нощнш клубове, джаз и късни театрални постановки. В този вихрен живот дамите са предпочитали къси прави рокли с дължина малко над коляно. Все е ставало дума за скъсване със старите догматични постановки и в облекло и в социална йерархия и облеклото следва този бунтарски дух в началото на века.

3# В последствие през периода между двете световни войни нещата / най-вече в Европа/ са свързани с недоимък, липсана качествени материали и прочие негативни последици от разрушенията на войната. Естествено не навсякъде- именно сухият режим в Сащ дава тласък на нощни нелегални клубове и естествено дамите посещаващи такива места са с официално облекло и официални рокли. Моделите са от памучни материи, характерни са допълнителните аксесоари най-често със пера.

4# Следва най-ползотворният период след Втората Световна Война до наши дни. Светът си поема въздух след световният военен комфликт. Шивашките фабрики и ателиета работят на максимум за да осигурят облекло и рокли поколението бейби буумърите. Тривиалното отстъпва място на шика – на сцената се появяват дизайнери които поставят нещата на съвсем друго ниво. Коко Шанел е една от тях. Муза за мнозина, инспиратор в модата за поколения напред. Реално тя поставя официалната рокля в центъра на модата като я праща на съвсем ново ниво.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This