И така, знаем приказката, че най-добре се помни нещо, което лично си изживял и изпитал.

 

Е, някога, когато започнах първите си кампании в Google AdWords, платих няколко хиляди лева, докато се науча как стават нещата и как да отсея работещото от неработещото.

 

Не е необходимо и вие да минавате през този ад и да гледате как трицифрени суми се плъзгат из банковата Ви сметка всеки ден, без това да ви носи ефикасност. Да, бил съм там и боли.

И така, да започваме с нещо конкретно, за да подобрим нашата гугъл реклама.

1. Стъпка 1 – проучете какво правят другите фирми в бранша, в който се подвизавате и вие. Защо ли? Има ли смисъл да преоткривате топлата вода? Е, ако смятате че има, започнете без проучване, изгубете няколко години, много нерви, пари и нереализирал се потенциал, и ще си говорим отново!

За онези, които не искат да минат през този етап, ето Ви пряк път – ползвайте инструментариума на ahrefs, semrush, както и самият google keywords planner, за да проучите къде се намират вашите конкуренти и какво правят. Serpstat също е добър вариант.

И оттам насетне – действайте!!! Създайте вашата рекламна кампания с ключови думи, които конкурентите Ви ползват, вижте кои от тези ключови думи работят добре за Вас и вложете повече средства в тях. Така ще постигнете висока ефикасност – сигурен съм в това!

Много по-висока, отколкото ако започнете от кота нула.

2. Стъпка 2 – уверете се, че сте въвели правилно вашия конверсионен код в Google Ads – този конверсионен код следва да бъде въведен във Вашия сайт, като кодът е в две части – едната се нарича gtag.js, а другата е event code. Първият код трябва да присъства на всички страници във вашия сайт, а пък вторият код следва да се показва само на страницата, където се извършва транзакцията от страна на потребителя, тоест покупката, или запитването.

Имайки такъв въведен конверсионен код, вие ще можете да проследите кои реклами, ключови думи, рекламни групи, кампании – ви носят резултат!

Също така ще можете да проследите в кои дни, часове, какви възрастови групи, пол, местоположение, разширения и послания – ви носят висока добавена стойност. И да натиснете там!

Ако вие не въведете конверсионен код в сайта си, все едно стреляте на сляпо. Това е меко казано непрепоръчително и няма да допринесе за Вашата ефикасност.

Още повече, когато нямате конверсионен код в сайта си, Вие не можете да ползвате изкуствения интелект на Гугъл, което е огромен недостатък, особено при наличие на данни за продажбите! Затова, препоръчвам Ви – направете необходимото, за да въведете конверсионен код на правилните места в сайта – ако не знаете как, обсъдете това с агенция или го препратете към програмистите, с които работите.

 1. Трета стъпка – създайте индивидуално послание и нова рекламна група за всяка от желаните от Вас ключови думи – по този начин Вие ще повишите Вашия качествен резултат, рекламите Ви ще поевтинеят, което ще повиши възвръщаемостта на Вашата инвестиция. Страхотно, нали?

  4. Стъпка номер четири – проверете каква е цената за придобиване на клиент за всеки от продуктите, които се стремите да развиете.

  Да приемем, че продавате продукт за 100 лв крайна цена, при което печалбата за Вас е точно 35 лв. Това означава, че цената за придобиване на клиент следва да е под 35 лв – иначе ще бъдете на минус. Нали не бихте желали това?

  Затова – направете съответните настройки на акаунта, и въведете, например, цена за придобиване на клиент – 28 лв. По този начин Вие ще сте на печалба от 7 лв от всяка поръчка.

  Оттам насетне – опитайте се да намалите тази цена за придобиване на клиент, например на 26 лв, 24 лв, 22 лв и прочее, като наблюдавате дали се намаля броят поръчки, които получавате.

  Добро правило е цената за придобиване на клиент да е до 70% от печалбата Ви, тоест при печалба от 35 лв, да плащате не повече от 24.50 лв, за да придобиете този клиент.

  Разбира се, ако тази цена за придобиване може да се намали, какво по-добро от това – питам аз!


  5. Използвайте ремаркетинг във Вашите кампании – препоръчвам Ви да създадете списък от хората, които са посещавали Вашия уебсайт и са взаимодействали с продуктите Ви, например в последните 30 дни.

  Към тези хора изпратете специално рекламно послание, дайте им някаква отстъпка и ги накарайте да се чувстват специални! Нека те да купят от Вас.

  Ремаркетингът, за да е възможен, е необходимо да въведете посочените по-горе gtag & event code. Само така ще можете да го ползвате ефикасно!

  Разбира се, още по-добрият вариант е да направите динамичен ремаркетинг през Google Ads за България, като това е пипкава работа и ще Ви е необходима подкрепата на програмисти.

  Това беше от мен, аз съм Кико от Webselo.com и Ви благодаря, че прочетохте това практическо мини-ръководство за по-ефикасна реклама в гугъл. Какво друго искате да знаете? Напишете го в коментар и ще Ви отговоря.

 

Препоръчвам да прочетете и тази статия с 5 начина да спестиш повече пари в Google Ads.
Можете да се свържете с нас на marketing@webselo.com, 0898 623 062 или просто като посетите сайта ни – webselo.com.

До нови срещи и успешен маркетинг в Google Ads!

30124082_1872816466075546_4705979160667881472_n

Pin It on Pinterest

Shares
Share This