Последните промени в закона за оръжията, които бяха обнародвани в Държавен вестинк на 7 май тази година, задължват притежателите им да поставят заключващи механизми за спусъка и предвиждат солени глоби за тези, които не се съобразят с изискването. Ако все още по някаква причина не сте разгледали поправките, можете да ги откритете в чл.96, ал.4 от ЗОБВВПИ, който гласи:

“Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 – разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.

В прав текст това изискване означава, че изключение може да се направи само за оръжия, пренасяни в специален, затворен транспортен куфар, но както сами знаете, повечето собственици пренасят оръжията си в меки калъфи, което автоматично значи, че с влизането в сила на поправките, ще трябва да си закупят заключващо устройство за спусък.

Няма две мнения по въпроса, че е много важно оръжието да бъде транспортирано и съхранявано безопасно, така че да бъде недостъпно за любопитни деца, които случайно могат да попаднат на него или за крадец, проникнал в дома ви, затова и промените в закона са съвсем логични, въпреки че има някои неясноти по въпроса какво точно е имал предвид законодателят, използвайки термина “затворен транспортен куфар”. В тази статия обаче ще обърнем малко повече внимание на вече задължителните заключващи механизми за оръжие.

За да функционират правилно, те трябва да се поставят от двете страни, така че да блокират достъпа до спусъка, като предотвратят нежеланото му натискане и съответно трябва да бъдат подбирани спрямо модела оръжие и монтирани правилно.

Всъщност в момента можете да избирате и между два вида такива заключващи устройства, които се различават според самия вид заключване – дали това става с ключ или с шифър. Който и вид да изберете, можете да бъдете сигурни, че той ще ви свърши работата, за която е предназначен, а единствената съществена за вас разлика се крие в това дали сте разсеяни и искате да избегнете носенето на отделен ключ. Това е и основната причина голяма част от притежателите на оръжие да гласуват доверие на устройство с шифър, което освен, че е по-просто, е и също толкова надеждно. То работи с трицифрен код, който може да се смени с комбинация по собствено желание, така че да го запомните лесно.

По-възрастните и педантични ловци, съвсем логично залагат повече на сигурността и се доверяват на другия тип заключващ механизъм, който работи с ключ и освен, че им дава чувството за повече сиурност, осигурява и по-дълъг период на използване, заради здравия си механизъм. С напредването на възрастта, тази група потребители се подсигуряват и срещу забравянето на кода, който макар и трицифрен е една допълнителна подробност, която трябва да съхраняват в паметта си, като се доверяват на ключа, носен заедно с останалите от дома и автомобила например.

Естествено върху избора ви може да повлияе и цената, но освен законовото задължение, приоритет винаги трябва да е и безопасността.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This