fingerprint sensor

Водещите производители на смартфони изпитват някои затруднения с вграждането на скенера за пръстови отпечатъци под големите дисплеи от край до край, които са новата тенденция в бранша и това се видя при Galaxy S8 на Samsung, а според слуховете ще бъде и основната причина за забавянето на iPhone 8 тази есен.

Qualcomm е водещият производител на приложения за смартфони и клетъчни модеми, които обикновено се комбинират в един чип. Доминиращата позиция на компанията на пазара на смартфон чипове доведе до значителен ръст на приходите и стабилен ръст на печалбите й през последните няколко години. Тъй като растежът на индустрията се забавя прогресивно, Qualcomm се стреми да разшири своите зточници на приходи, намалявайки по този начин възможността за спад в основния си бизнес с мобилни процесори. Тези усилия й донесоха кумулативен годишен ръст на приходите от 25% през последното тримесечие, а едно от нещата, които включват те е технологията за сканиране на пръстови отпечатъци. Компанията има три вида дактилоскопични сензори, които може да предложи на своите клиенти. Този от най-ниско ниво, който според собствените й данни може да сканира отпечатъци от стъкло до 800 микрометра и е насочен към средния и нисък клас устройства, по-високият клас, който може да сканира както метал, така и стъкло и най-високият клас, предназначен за премиум смартфони, който може да сканира до дебелина на стъклото от 1200 микрометра и е предназначен да бъде вграждан под OLED дисплеи.

Според компанията, тези скенери са проектирани да работят с бъдещите мобилни платформи Snapdragon, но ще бъдат съвместими и с телефони, които не са оборудвани с процесорите й. Qualcomm обаче ще предлага пакети, които правят добавянето на скенер за пръстови отпечатъци много по-евтино за потребителите на Snapdragon.

Всички тези възможности ще са налични за производителите на смартфони още този месец, а първите устройства с тях, се очаква да излязат на пазара в началото на следващата година. Що се отнася до сензора от най-висок клас, Qualcomm ще предостави прототипи през октомври, а първите устройства, които ще се възползват от технологията ще са на пазара следващото лято.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This