Бях много зле в училище. Постоянно ми пишеха слаби оценки, водеха ме при директорката, викаха родителите ми… Един ден майка ми реши да ме заведе на лекар. Ходихме няколко пъти. Веднъж той просто ме помоли да ги извиня и излезе навън с майка ми, пускайки ми музика.

,,Госпожо, дъщеря ви няма никакъв проблем.‘‘ – казал, сочейки ме през прозореца – ,, Тя просто е родена да танцува‘‘.

Можете да се досетите, че това не са мои думи. Това са думите на един лектор, чиято презентация преглеждах преди малко. Можете да се досетите, предполагам, и че вниманието, което получи след тази история, не бе никак малко. Всички с удивление слушаха как е преминала през тежките периоди в живота си и как се е борила до момента, до който не е успяла да стане един от най-известните хореографи в света.

Защо ви говоря всичко това ли? ,,Дяволът‘‘ , както казваше един приятел, е в това как да започнем. Това е големият въпрос сред хората, които пишат. За жалост много от нас смятат, че е адекватно да се започне с ,,обобщително въведение‘‘ от сорта на ,,Не е изненада, че много предприемачи нямат времето или вродената склонност да управляват ефективността и ефикасността на своите подчинени.‘‘

Скууука!

Ако все още не сте заспали, нека ви кажем. Старайте се да интригувате! Можете да го направите с история или научен факт като например ,,Научен факт е, че ежедневно 150 от 200 вида животни стават ,,изчезващи‘‘.

Също така може да добавите някой интригуващ въпрос като ,,Какво би направило семейството ви утре, ако изчезнете от лицето на Земята?‘‘.

Не си хабете времето с въведения. Започнете с най-интересното нещо, което имате да казвате. И не, не разказвайте вицове, моля! Защото това не просто отегчава до смърт някои хора, но и сваля нивото на всичко, което би последвало.

Не се притеснявайте, ако читателите ви се объркат в началото, това ще е временно и доста по-важният факт ще е, че сте съумели да грабнете вниманието им. ,,Story’’ и нейният автор определят това като конспирацията на интереса. Фразата е гениална, защото описва как авторът би трябвало да взаимодейства с читателя. Когато отворят нещото, което сте написали, би трябвало да си помислят веднага колко много имате да им кажете, което би им било интересно или полезно. Началото трябва да е интригуващо и увличащо като споделянето на тайна.

След като напишете първото изречение или параграф, запитайте се ,,Наистина ли това е най-интересното, което мога да кажа?‘‘. Ако не е така – трийте смело и бъдете готови за пренаписване! А ако е така, вече сте готови да разкажете историята си!