Купихте си къща или искате да оптимизирате начинът на отопление в нея? Има начин, който ще е полезен не само за отоплението, а в последствие и за градината.

Градината – раят на земята. Независимо дали отглеждате цветя, плодове, зеленчуци или се грижите за овощна градина, то допирът до природа е най-силният метод поддържане на здраве и щастие.

Когато говорим за градина, двор или стопанство, това предполага и грижа за къща. Основните направления за организирането на съвременен начин на живот в една вила или къща са електричество, ВИК и отопление.

Изборът да живеете в къща или да поддържате вила показва, че сте ценители на чистият, екологичен живот. Разбирате и оценявате лукса на природосъбразното ежедневие. Логичен избор е да организирате отоплителната си система със оборудване, което е подходящо да ползвате най-екологичният и природосъобразен  начин за отопление с дървесни пелети. Има много статии за предимствата на отоплението с пелети. Потърсете и проучете.

Накратко, това са дървени стърготини, които чрез специална екологична технология се изсушават и компресират. Така се получава високоефективно гориво, чрез което може да се отоплявате. Нужно е само да инвестирате в съответното оборудване. Има специални печки, камини, котли за пелети. Може фа научите подробна информация за пелети на сайта peleti.xyz

Предимството на дървесните пелети като най-ефективен метод за отопление се разширява и до  там, че те могат да намират и допълнително приложение  – в помощ на градината.

Дали вашата градина е малка или сте се насочили към по-мащабно развиване на производство на плодове и зеленчуци, а защо не и цветя с цел не само задоволяване на семейните нужди, но и за продан – то една добра идея е да изберете отопление с пелети, с идеята, че те могат да ви бъдат последващо полезни и за градината.

Как?

Как може да ползвате дървесните пелети в полза на градината?

След изгарянето на дървесните пелети остава дървесна пепел. Тази пепел има много полезни свойства, заради съдържанието на веществата в нея. Затова почиствайки печката, котлето, камината.. събирайте пепелта. Съхранявайте я в затворени съдове, на сухо място. Намокрянето на пепелта често води до загубата на калий.

Тази пепел може да се използва в градината за наторяване и обогатяване на почвата. Предимство е, че тя почти не съдържа хлор, а това е изключително полезно за растения, които не го обичат – ягоди, малини, картофи, зеле, грозде…

Дървесната пепел подпомага развитието на краставици, тикви, бобови растения и дори овощните дървета, които са от костилкови видове.

Как може да се използва дървесната пепел при разсаждането?

Например, при разсаждането на домати или чушки, добавете в гнездото на всеки разсад по 1 -2 супени лъжици пепел смесена с пръст.

Не само дърветата и зеленчуците могат да бъдат подхранвани с пепел. Цветята също много обичат такова наторяване. Това важи и са отглеждането на растения в саксия. Важно е пепелта да се смесва с почва и след добавянето да се полее обилно. Ако се питате как да запазите цветовете на китайската роза, да не окапват преди да разцъфтят – ползвайте горните съвети за наторяване с дървесна пепел.

Друго приложение на пепелта от дървесни пелети в градината е за борба с различни болести и вредители по растенията. Нужно е само да я използвате като пудра. Сутрин рано, докато има роса напръскайте растенията с пепел.  Ако не можете сутрин, то предварително поръсете с вода и след това с пепел.

Още полезни приложения на пепелта от дървесните пелети

Ето и още една рецепта за борба с гъбични и други заболявания по растенията с дървесна пепел: 200 – 300 гр. дървесна пепел се залива с вода и се оставя да ври около 20 – 30 минути. След това се оставя да се утаи, прецежда се и имате готов концентрат за борба с гъбичните заболявания по растенията. Разреждате го в 10 литра вода, добавяте 50 гр сапун и пръскате, когато времето е сухо.

Пепелта не само подхранва почвата, а и подобрява нейната структура. Особено при по-тежки почви, когато се извършва пролетното и есенното прекопаване е много полезно да се разпръсне пепел като ориентировъчната пропорция е около 7 кг дървесна пепел на 10 кв. м. Имайте предвид, че такова наторяване има доста продължително действие – 4 години.

Друга особеност е, че при песъчливите или заблатени почви почти винаги има недостиг на микроелемента бор. Решението е 10 кг дървесна пепел на 1 кв. м. и нуждите на растенията са удовлетворени.

Оптимизирането на и без това най-ефективен метод за отопление с дървесни пелети, използвайки и остатъчната пепел не е всичко, което може да се извлече като полза за градината и растенията.

В случай че са ви останали неизползвани пелети от отоплителният сезон, а защо не и умишлено да си поръчате повече, то тези допълнителни количества могат да намерят и друго приложение – мулчиране с дървесни пелети.

В България този метод на мулчиране не е много разпространен все още. Но тепърва производители на пелети ще инвестират и в такъв специален продукт. Да, може би е повече маркетинг, да се създадат специални дървесни пелети за мулчиране, но така или иначе бъдещето е в биологичният мулч. Вида на мулча то също има своите особености предвид характеристиката на почвата.

 

Какво е мулчиране?

Мулчирането е термин в градинарството и селското стопанство. Най-кратко казано това е покриване на почвата около растенията с избран органичен или синтетичен материал. Тази техника се прилага с цел да се запази влажността на почвата, да се предотврати растежа на плевели, да се подхрани почвата с цел плодородие и не на последно място – за декорация. Все повече се предпочита да се използва органичният мулч, не само заради екологични предимства, но и заради това, че не е нужно да се изгражда капково напояване, защото органичният мулч е пропусклив на вода.

Мулчирането с дървесни пелети има една особеност. Тя може да бъде използвана за предимство, като се нуждаем от киселинна почва, а може и да изисква определено внимание и комбинативност, за да не извлече изцяло азота от почвата.

Прясната, неизсъхнала дървесина, използвана за мулч извлича азота и други полезни вещества от почвата. Често се развиват фитотоксични процеси. Затова, ако избирате био мулчиране с дървесен материал – проучете за възможностите да използвате дървесни пелети.

Всяко решение е изключително индивидуално, тъй като зависи от качеството и състоянието на конкретната почва.

Според вида на почвата и растенията се определя и какво количество дървесни пелети да се използват за мулчиране.

Не забравяйте, че те ще увеличат обема си при намокряне, а също и че ще се разпаднат. Проучете предварително, каква е вашата почва, какви са изискванията на растенията, които ще отглеждате и съобразете това с количеството дървесни пелети, които ще използвате за мулчиране. Опитни градинари споделят, че използването на дървесни пелети за мулчиране на боровинки изключително помага за растежа и добива, защото тези растения обичат кисела и влажна почва.

В началото на градинарския сезон, мулчирането се използва и като средство за затопляне на почвата. Дървестният мулч запазва топлината, която се губи през нощта. А това позволява ранно засаждане и насърчаване на бързия растеж на някои култури.

И още едно приложение на дървесни пелети в полза на градината  – компостиране. В случай че сте организирали в двора да имате личен компостер, където събирате органични отпадъци с цел тяхното използване за обогатяване на градината, то използването на пелети като част от системата за компостиране би добавило въглерод в бъдещия био тор. А за цялостния процес е много важно да се поддържа балансирано съотношение азот – въглерод. Натрапчива миризма на компоса може да е знак за нужда от добавяне на дървесни пелети, за да се балансира количеството на азот. Три – четири седмици по-късно компосът е готов за наторяване.

Разбира се твърде голямо количество дървесни пелети могат са изсмучат азота, което също не е добре. Смесвайте с дървесните пелети с пръст в такава ситуация.

И за финал да напомним, че  цялата тази информация е идейна насоченост за това как може да използвате дървесните пелети, освен за отопление, а и след тяхното изгаряне. За оптимални резултати са важни конкретните особености на почвата, растенията и предназначението. Да,  пелетите могат да се използват от малките саксийни растения, до големите разсадници. Особено, ако отглеждате цитруси, боровинки, ягоди и всякакви растения обичащи киселинна почва.

Изводът е, че изборът да се отоплявате с дървесни пелети е не само добра инвестиция за оптимизиране на бъдещи текущи разходи, не само екологичен избор и вдигане стойността на имота, а и едно добро решение за приложението на този биоматериал в градината.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This