woman

Всеки иска да ползва любимите си спортни екипи колкото се може по-дълго във времето. Често обаче те избеляват, свиват се, късат се, губят качествата си и трябва да се разделим с тях. Как можем ли да ги ползваме по-дълго време?

Условието е да четем етикета на дрехата. Там има информация не само за това от какви материали е изработена, но и каква поддръжка изисква. Информацията за поддръжка е представена с няколко графични изображения.

Първият знак се отнася за прането на спорната дреха. Тук вариантите са да не се пере, а да се носи на химическо чистене, да се пере на ръка, както и пране в пералня на специфична програма: ръчно, деликатно. В новите модели перални има и специална програма за пране на спортни дрехи, предназначени за физическа активност на открито. Този вид спортни дрехи имат специално покритие, които ги предпазва от влага и вятър. За да не бъде нарушено за тяхното пране е нужно да се ползва специален препарат като допълнение към основният прах за пране. Програмата на пералнята за спортни дрехи на открито позволява изпирането им да става без да се нарушават основните им качества.

Вторият знак, който е под формата на ютия, показва дали спортната дреха може да се глади или не. Ако се глади изисква ли се да е с пара или през кърпа.

Знакът, който е с формата на кръг указва дали дрехата следва да се почиства по химически път, т.е. да се носи на химическо чистене. В кръга може да са изписани различни букви. Те са важни, защото показват с какви препарати може да се почиства в химическото чистене. Ето и кои са те: А — с всеки разтворител, Р — с въглероди, съдържащи хлор и етиленови съединения, F – почистване с въглероди и метанови съединения.

Знакът кръг в квадрат дава информация дали спортната дреха може да се центрофугира. Ако в кръга има поставена една точка това значи сушене на умерена температура в сушилня, ако са две точки — на висока температура.

Ако знакът е квадрат с черти в него, той показва че дрехата може да се суши на слънце. Ако чертите са отвесни — дрехата може да се суши, но без да се изстисква предварително. Черта в легнало положение е знак, че дрехата трябва да се суши на равна повърхност. Ако квадратът е като пощенски плик в горната част, това показва, че може да се суши в отвесно положение и предварително да се изстисква.