Сигурността на вашия мейл акаунт, блог, профил във Facebook и вашето онлайн банкиране е много важна – без значение дали ги ползвате за лични или за бизнес цели. Именно затова реших тази седмица да споделя няколко съвета на тема как да се опазим от хакери, които можете лесно да приложите за да намалите немалко шансовете си да осъмнете с откраднати пароли.

[cquote]Обърнете специално внимание на паролата си![/cquote]

Никога не използвайте една и съща парола за всичките си акаунти.

Избирайте възможно най-сложни пароли. Ако ви е сложно да запомните всички пароли, аз бих препоръчал да ползвате програма като 1password за цела. Така ще трябва да запомните само 1 парола – тази за 1password, а всичко останало ще запомни той. Според мен инструментът е изключително удобен за ползване! Хубавото при използването му е, че можете да сложите пароли на различните си акаунти, които иначе е немислимо да запомните. Реално, една качествена парола трябва да съдържа над 10-15 символа, като е добре да съдържа съчетание от малки и големи букви, цифри и символи … например „1Qg*DfzWE@-,43y“. Също така аз бих препоръчал да не съхранявате никакви пароли извън 1password (или неговия аналог, който ще използвате).

Следващото нещо е потребителското име. Където е възможно, използвайте и сложно потребителско име. Като пример ще ви дам WordPress, където хората масово си оставят потребителско име „admin“ с което помагат адски много на хакерите. Използвайте сложно потребителско име за да повишите сигурността си. Ще бъдете благодарни в дългосрочен план.

Антивирусна и анти-malware програма. Не правете моята грешка. Преди време реших, че няма смисъл да ползвам антивирусна програма, защото не влизам в съмнителни сайтове и прочие … но се оказа, че не съм напълно прав. Бях се нахакал на накакъв malware, който се беше добрал до някои от FTP паролите от FTP клиента ми. Добре, че имах само няколко лични сайта във FileZilla на този компютър!

В крайна сметка не беше болка за умиране, но си научих урока. Аз лично не съм голям специалист в това коя е най-добрата антивирусна и не съм много сигурен, че моя избор е най-добрият, но аз лично ползвам Bitdefender. Преди нея използвах NOD32. Има огромен избор от антивирусен софтуер онлайн, затова решението остава ваше.

HTTPS ! Използвайте Facebook, имейл акаунта си и всичко, което е възможно през“https://”. Промяната можете да направите от настойките.

Ако е възможно, не ползвайте публичен Wi-Fi. Реално всеки път, когато ползвате публичен Wi-Fi, вие споделяте с останалите своите потребителски имена и пароли (когато не са криптирани). За повече информация по темата можете да видите тази статия.

Ето и още няколко допълнителни съвета:

– Ако сте на PC не ползвайте администраторския акаунт,

– Използвайте този полезен инструмент,

– Не кликвайте на съмнителни линкове, не ползвайте съмнителни сайтове

Пропуснах ли нещо? Вероятно е. Моля оставете своя коментар, ако е така. Надявам се заедно ще успеем да превърнем тази статия в 1 доста полезен ресурс по темата за сигурността. Също така се надявам и че ще споделите тази статия с приятелите си, за да им помогнете да останат по-защитени.