nick-morrison-unsplash

Уебсайтовете са един от най-бързо развиващите се маркетингови канали и информационни ресурси в света. Към момента съществуват около 1,14 милиарда уебсайта и техният брой продължава да се променя, докато четете тази статия. За сравнение броят на хората на планетата е близо 8 милиарда. Още по-любопитно е, че едва 17% от тези уебсайтове са активни.

Крайъгълният камък от 1 милиард уебсайтове беше достигнат още през септември 2014 година. И това е съвсем логично, предвид колко лесни и достъпни са в наши дни технологиите за изработка на уебсайт. Платформи като WordPress, Joomla, Drupal или OpenCart позволяват всеки да се сдобие със сайт на много достъпна цена.

Първото, от което ще имате нужда, ако искате да създадете уебсайт, е доставчик на уеб хостинг. Той не само ще ви предостави хостинга – т.е. мястото, където ще се намира вашият сайт, за да бъде видим в мрежата, а често може да ви осигури и домейна за тази цел.

Самия домейн обаче е най-добре да изберете вие. Изборът на име за сайта е най-важното решение, което можете да вземете за своето уеб присъствие. Това е адресът на вашия сайт и начинът, по който хората ще запомнят кой сте.

След като се сдобиете с хостинг и домейн, можете да се обърнете към агенция за изработка на сайт или сами да го направите, използвайки някоя от споменатите по-горе отворени платформи. Можете например да инсталирате WordPress като ваша система за управление на съдържанието (CMS – Content Management System) с няколко клика през контролния панел на своя хостинг доставчик.

WordPress ще ви позволи да контролирате външния вид на вашия уебсайт, броя страници на него и почти всеки друг аспект от функционирането му. Също така през тази платформа ще качите цялото си съдържание.

След като инсталирате WordPress, можете да пристъпите към самата изработка на уебсайт. Първо трябва да си изберете подходяща тема сред десетките хиляди такива. Много от тях са безплатни. Има и такива, за които трябва да платите малка сума.

След това можете да създадете уеб страниците, от които ще имате нужда във вашия сайт. Това са документи в интернет, до които читателите имат достъп когато отворят сайта. Такива страници са например За нас, Контакти, Услуги, Партньори и др.

Страниците и категориите можете да подредите в менюта. Вашият читател ще използва тези менюта, за да открие и навигира до конкретни страници от вашия уебсайт. Също така можете да изберете къде да се показва менюто – в горната част, долния колонтитул, страничната лента и др.

Ако желаете да не се учите и да се обърнете към професионалисти, можете тук да получите чудесен онлайн магазин евтино – ако след това го класирате в Google, успехът ви ще е гарантиран.