UGCСигурно сте попадали на профили на компании в Instagram и сте се питали как имат толкова много последователи и от къде са взели тези невероятни снимки? Този въпрос наистина е любопитен и си заслужава да бъде разгледан.

За тези, които се занимават с маркетинг и управляват Instagram и други социални профили, тове е нещото, към което се стремим – уникални снимки и невероятен интерес на последователите.

Имайки предвид това, ще разгледаме стратегията за имплементиране на потребителско съдържание (UGC).

Какво е потребителско съдържание?

Генерираното от потребители съдържание идва във всички форми и размери. От простото споделяне на снимки, до фотоконкурси и продуктови ревюта, а компаниите експериментират с генерираното от вас съдържание под една или друга форма. Най-лесният начин да се даде определение на това съдържание е: брандовете избират най-доброто от най-доброто в мрежата и го разпространяват чрез собствените си социални профили, като дават кредити на създателите му. Може да сте срещали UGC и преди и да не сте го познали. Ето тeзи красиви картини от REI например:

REI-UGC-Strategy

Изцяло генерирано от потребителите съдържание. Всяка една от тези снимки е получила повече от 20000 харесвания в Instagram и доказва огромния потенциал на UGC да завледее умовете и сърцата на публиката.

Защо UGC е толкова важна за брандовете?

Потребителите генерират съдържание важно за марките по две причини – първата е изграждането на жизнена и ангажирана общност със съдържание, което аудиторията ви обича, а втората – да се адаптирате към новото „социално зависимо поколение“, което получава все повече покупателна сила.

Изграждане на жизнена и ангажирана общност

Социалните медии са врата, която позволява на брандовете да се свързват с публиката по един автентичен начин. Чрез използване на UGC, те дават реална възможност на потребителите да разкажат своята история – нещо, което липсва при създаденото от компании съдържание. По този начин, брандовете приемат ролята на навигатор, който умело ръководи пътуването на своите потребители.

Според изследване, проведено от маркетинговият стартъп Crowdtap и изследователската компания Ipsos, новото поколение се доверява на UGC 50% повече, в сравнение с други видове медии. Генерираното от потребители съдържание е наистина завладяващо, защото неговите създатели нямат скрити мотиви, те просто добавят снимки от ежедневието си.

Адаптиране към социално зависимото поколение

Знаете ли, че до 2017 година, поколението, което израстна около 2000 година и в момента е от тийнейджърска възраст до към 30 години, ще изразходва много повече енергия от всяко друго до сега? Две проучвания по въпроса, показват забележителни резултати.

84% от това поколение се влияе от генерираното от потребители съдържание що се отнася до това какво и от къде купува. 43% от тези хора са по-склонни да закупят продукт, за който са научили от социалните мрежи или от свои приятели. Влиянието на UGC и върху купувачите от социалните медии и други цифрови платформи е огромно. Тази инфографика показва колко важно е генерираното от потребители съдържание за обхвата на цялостната маркетингова стратегия:

Crowdtap-UGC-Inforgraphic

Ръководство за създаване на потребителски генерирано съдържание

Звучи страхотно и когато вече сте се убедили, че UGC ще помогне броят на вашите последователи в Instagram да нарастне, ангажираността им да се повиши и да започнат да купуват продуктите, които промотирате, въпросът е от къде да започнете?

Определете своята социална насока!

Хубавото на потребителски генерираното съдържание е, че можете да го използвате по толкова забавни и интересни начини. Ето защо трябва първо да решите как бихте искали да се отрази то на вашата марка. Разбира се това може да се промени с течение на времето, като откриете нови неща за това, което вашата аудитория харесва и обича.

С други думи, какво искате всеки един детайл от потребителското съдържание да „каже“ за вашата марка, продукт или фирмена култура? Например, ако сте цифрова маркетингова агенция и публикувате снимка на плаж в Хавай – помислити какво ще си помислят хората за вашата компания? Не забравяйте, че вие сте навигаторът в „пътуването“ на вашите последователи!

WorkHardAnywhere е великолепен Instagram профил с повече от 47 000 последователи и разполага със 100% потребителско съдържание. Всяко едно изображение улавя това, което може да покаже как аудиторията работи усилено навсякъде и те са направили приложение, което ви позволява да намерите най-доброто място за да го направите.

WorkHardAnywhere

Един кратък списък с въпроси ще ви помогне да решите какъв вид съдържание ви е необходимо:

Кое е това, което прави вашата марка уникална?

Кое е това, което прави вашата фирмена култура уникална?

Кой е идеалният начин, по който бих искал другите да видят вашата марка или продукт?

Кое е нещото, което хората не знаят за вашата марка?

Какви завладяващи истории на потребители бихте искали да покажете?

Кой е най-красивият и интригуващ начин да представите своят бранд?

Намерете най-доброто съдържание!

Две са общите заблуди по отношение на потребителски генерираното съдържание – че е трудно да се намери и че само брандовете с големи ресурси са в състояние успешно да се възползват от него. Ние бихме ви препоръчали да експерименторате с UGC, дори и екипът ви в социалните медии да се състои само от един човек.

Има два метода, които можете да използвате, за да съберете голямо съдържание. Първият е да търсите потребители в интернет пространството с маркера # (хаштаг), а вторият – чрез провеждане на конкурси с награди в социалните медии, и няколко инструмента на социалните медии.

Хората обичат да споделят своето съдържание и обичат подаръците. Тези две неща са мощна комбинация, която ще ви помогне да съберете невероятно съдържание от вашата общност. Можете да започнете с конкурси и дребни предмети като награди, за да съберете вашито UGC.

Хаштаг.

Създаването на хаштаг има за цел две неща. Първо той дава на хората лесен начин за представяне на съдържание и второ – помага да придадете на вашата марка уникален стил и социална насока. Създайте подходящ хаштаг, който отразява вашата марка и ще позволи на потребителите да подават ангажиращи изображения. Така ще откриете огромното разнообразие от възможности и съдържание от подбрани материали на цифрови номади, до съвети за социалните медии от търговци. Всеки път, когато споделяте нова UGC снимка в Instagram, поставяйте тези хаштагове под нея, за да запозите кампанията жива.

Buffer-Stories-Jon-Woon

Фото конкурс с дребни награди.

Този вид игри може да бъде чудесен начин за събиране и обмен на потребителско съдържание, който стимулира активните потребители. Подобно на метода с хаштаг, те представят снимките си със специфичен маркер, създаден от вас. Докато вашата аудитория е повече от щастлива да споделя, дори и без материален стимул, то наградите подслаждат още повече удоволствието и повишават ангажираността.

Бонус: От опит можем да кажем, че когато харата тагват своите приятели в пост или коментар, това кара последователите в Instagram да се увеличават, а включването на награди улеснява нарастването им по много по-директен начин.

Birchbox-UGC-Content-Campaign

Търсене на UGC с инструменти на социалните мрежи.

Реално кампаниите за набиране на потребителско съдържание могат да отнемат седмици, дори и месеци, докато наберат скорост. Вашият профил може би има малко последователи и дори и те да видят хаштага или конкурса, да не са склонни да участват. Тогава на помощ идват инструментите на социалните мрежи, като старомоден, но ефикасен метод, който наистина носи добри резултати.

Хаштаг търсения

Най-лесният начин да намерите повече генерирано от потребител съдържание е да използвате хаштаг. Има много възможности той да се измисли така , че да визира съдържание, подходящо за вашата кампания. Ето част от инструментите, които могат да ви бъдат наистина полезни:

Instagram

Това не е толкова инструмент, колкото медиен канал, но разполага с много мощна търсачка. Просто задайте типа съдържание, което ви е необходимо и Insatagram автоматично ще сортира резултатите по най-харесвани постове или най-скорошни публикации, което ще улесни намирането на популярни профили с необходимото ви съдържание.

Tagboard

Това е голям медиен инструмент, който позволява на маркетолозите да търсят и управляват този хаштагове. Той използва този знак, за да търси и събира медийни публикации, които са били качени в Instagram, Twitter, Facebook и Google+, в рамките на няколко секунди.

Talkwalker

Това е стабилен мониторинг инструмент за социалните медии, чиято функция за търсене чрез хаштаг излиза извън основните такива. Talkwalker дава данни за разпространението според пол, географско местоположение и анализ на настроенията за вашите собствени хаштагове, както и за тези на партньорски компании.

Споделяне на потребителско съдържание

След като сте идентифицирали потенциалното съдържание с помощта на инструментите по-горе, трябва да вземете съгласието на неговите собственици, като ги попитате дали искат да участват във вашата кампания. Можете да го направите чрез директно съобщение в Instagram, коментар под поста, имейл, Twitter или Facebook. Всички тези начини да влезете в контакт с тях могат да се използват и наистина работят.

Генерираното от потребители съдържание наистина ще помогне за вашата кампания, чрез него вие ще увеличите броят на своите последователи и ще разширите таргета си. За да се уверите, че UGC наистина работи, ето няколко компании, които можете да разгледате като пример:

Passion Passport

Passion-Passport-800x538

Square Stories на Square

Screen-Shot-2016-05-08-at-4.53.00-PM

Crew Stories на Crew

Crew-Stories-UGC-Content-800x463

Надяваме се, че това малко ръководство, ще ви бъде от полза в менажирането на вашите кампании!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This