С развитието на онлайн сектора през последните години нараства броят на малките фирми и дори физически лица, които стартират свои проекти в интернет. Нови онлайн магазини, фирмени сайтове, медии и блогове се появяват на практика на ежедневна база, а сред тях все повече са тези, създадени от хора без познания в сферата на уеб програмирането. Интернет бизнесът става все по-достъпен за непрофесионалисти. Едновременно с това обаче продължава да се наблюдава незнание и объркване по ключови въпроси като: какво е домейн, какво е хостинг, как се създава сайт и т.н. „В резултат често ставаме свидетели на парадоксална ситуация самите собственици на сайтове да не знаят например, че домейнът реално се притежава от друг човек, който е създал сайта им, но с когото отдавна не поддържат отношения“ – посочва Любомир Русанов, управител на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

През последните години компанията инвестира целенасочено в създаването на условия за лесно и достъпно стартиране на уеб бизнес и предлага редица цялостни решения в тази насока. В следващите редове ще откриете няколко полезни съвета от нейния екип за това как да създадете и развиете успешно своя уебсайт и какво трябва да имате предвид при този процес.

Избор на домейн

Домейнът е името на уебсайта и често той може да има значение, сравнимо или дори по-голямо от това на търговската марка. Затова е странно колко много са собствениците на сайтове, които все още не знаят какво означава домейн, как се регистрира и администрира. Не са рядкост и проектите, при които домейнът на даден фирмен сайт не е притежание на фирмата, а примерно на уеб дизайнера, който е направил сайта. И съответно управителят може да научи това, когато дойде време въпросният домейн да бъде подновен или направо – когато изтече. Затова е от важно значение всеки собственик на сайт да възприема домейна като ключов дигитален актив, който е част от интелектуалната собственост на организацията.

Значението на хостинга

Изборът на подходящ споделен хостинг или виртуален сървър (VPS) също е от важно значение и може да спести на собственика на сайта много главоболия в бъдеще. Съвсем естествено е при закупуването на хостинг клиентите да търсят варианта с най-ниска цена. Той обаче не винаги е най-добър, защото ако в даден момент сървърите не могат да поемат увеличения брой посетители, това може да доведе до пропуснати ползи за собственика на сайта. Затова е важно при избора на хостинг пакет да имаме предвид не само средната натовареност на уеб проекта, а също и увеличената посещаемост в пиковите периоди, каквито могат да са Коледно – Новогодишните празници, Черният петък, Свети Валентин или други, в зависимост от дейността на фирмата.

Избор на CMS платформa

Днес все повече сайтове се създават не чрез разработка от нулата (т.нар. къстъм дизайн), а с помощта на отворени безплатни CMS платформи като WordPress, Drupal, Joomla и др. Основното предимство на тези системи е, че те се развиват от големи общности и около тях са създадени цели екосистеми за изработка на допълнителни функционалности (разширения, плъгини) и дизайнерски шаблони (теми). Затова и на тези платформи, най-популярната от които е WordPress, днес работят милиони уеб проекти. Много от тях са създадени от хора с базови технически познания, тъй като отворените платформи позволяват относително лесно, бързо и без програмиране да се стартират пълноценни сайтове с хубав дизайн и богата функционалност. Сходна е ситуацията и при онлайн магазините, където – системи като PrestaShop, OpenCart и WooCommerce за WordPress позволяват лесно да създадем собствен онлайн магазин.

Инсталиране на CMS платформа

Ако сте си избрали платформа, на която смятате да изградите вашия уеб проект, можете направо да я инсталирате онлайн – през администраторския панел на СуперХостинг.БГ. Това става чрез вградения в него инструмент WordPress Manager, създаден от хостинг компанията за стартиране и управление на WordPress проекти или чрез Softaculous, който позволява бързото инсталиране на WordPress, Joomla, OpenCart и множество други системи направо на вашия хостинг. Така реално можете да създадете нов сайт с няколко клика. Не подценявайте обаче времето и усилията, които ще трябва да отделите за неговото последващо развитие.

Помислете за SaaS платформа

Един алтернативен вариант за стартиране на уеб проект е вместо да изграждаме уебсайт от нулата, да използваме такъв „под наем“ – по модела SaaS (Software as a Service – софтуер като услуга). При него клиентът на практика си наема пълноценен уебсайт, заплащайки достъпни месечни такси. Такава е например платформата Shopiko, която позволява лесното стартиране на онлайн магазин и неговото развитие без първоначална инвестиция.

Маркетинг и оптимизация за търсачки

Още при създаването на новия уебсайт е важно да помислим и за качественото SEO (Search Engine Optimization – оптимизация за търсещи машини). Това включва набор от различни инструменти за извеждане на сайта на по-предни позиции в търсачките. Най-общо тези инструменти се делят на onsite (такива, които са свързани със самия сайт, неговия код, съдържание и структура), както и линкбилдинг (създаването на качествени линкове към него от други източници).

Оптимизацията е само един от множеството маркетинг инструменти, подходящи за популяризиране на проекти в интернет. Те включват още pay per click реклама, банер реклама, присъствие в социалните мрежи, маркетинг чрез съдържание и много други методи. Важно е още със старта на проекта неговият собственик да планира добре своите маркетингови активности, за да потенциалните му клиенти за него.

Сигурност на сайтовете

Нарастващият брой заплахи в дигиталното пространство налага онлайн предприемачите да са по-добре запознати и с темата за сигурността на техните проекти. Като начало е добре те да се запознаят с потенциалните рискове за техния интернет бизнес – от временно ограничаване достъпа до сайта и евентуално – пропуснати продажби, през компрометиране на личните данни на клиентите, недостъпна услуга за електронна поща, до цялостно намаляване на доверието към сайта и марката им. Осъзнавайки заплахите, клиентите могат да предприемат подходящи мерки, които не са непременно скъпи и сложни. Сред тях са например създаването на по-трудни пароли за достъп, инсталиране на SSL сертификат, редовно създаване на бекъп на сайта, достъпване на администраторския профил само през надежден интернет доставчик, а не през обществени Wi-Fi мрежи и др. За успокоение на своите клиенти СуперХостинг.БГ е разработил цялостна система за защита на техните сайтове, която елиминира хиляди атаки на ден, без те дори да разберат. Тази цифра съответства на ръста в използването на хостинг услуги – припомняме, че ръстът в хостваните от компанията домейни през последните две години е 30 процента.