Чудите ли се по какъв начин е най-удачно да съчетаете интериорните врати у дома? В повечето случаи много по-лесно е да изберете модел и шарка. След избора на правилния модел идва време да се избере и цвят. Но кой цвят е най-подходящ за интериорните врати? С коя част от интериора да го съчетаете? Най-често клиентите се колебаят между няколко комбинации:

  • Интериорни врати съчетани с пода;
  • Интериорни врати съчетани с дограмата;
  • Интериорни врати съчетани с входната врата;

Интериорните врати съчетани с пода

Когато решим да изберем цвета на интериорните врати спрямо пода, най-подходящото решение е контрастът. Може да го постигнем като на светъл под поставим тъмни врати в цвят венге или махагон. По този начин светлият под придава илюзията, че помещението е по-голямо от реалните му размери. Тъмните врати в случая спомагат визуално помещението да изглежда по-високо.

Интериорните врати съчетани с дограмата

Ако изберем вратите да се съчетаят с дограмата е необходимо да преценим няколко факта, които са важни за интериора. Ако вратата е близо до прозореца е желателно те да са със същия или поне близък цвят. Ако вратата се намира в другата част на стаята не е задължително да се съчетава с цвета на дограмата. Дограмата често е скрита зад завеси или щори и затова не бива да се търси съчетание с нея на всяка цена. Ако дограмата е неутрална и е в бял цвят, е много по-лесно да се съчетае с цвета на интериорните врати, като така отново се изгражда контраст.

Интериорните врати съчетани с входната врата

Търсенето на обща нишка между входната и интериорните врати не е лека задача. Почти никога не може да се намери идентичен цвят между двата типа врати, освен ако не са на един и същ производител. Когато решите да изберете интериорните врати спрямо входната, не е задължително цветът да е същият. Тук изборът е малко по-голям – ако се вземе цвят, който е на акцент от входната врата, било то от фрезовка, орнамент или лайсна. Друга възможност е близост на цветовете или сходство между покритието. Шарката, която имитира естествена дървесина също може да е ключова при избора на интериорни врати.

Всеки избира как да са съчетани вратите за жилището му. Дали да се гони контраст или да се придържа към цветовете на целия интериор и екстериор. Ако се направи предварителен цветови модел на жилището, много по-лесно може да се подбере всеки един елемент от интериора. Интериорните врати са важна част от всеки дом, защото те могат да подчертаят неговите качества или да прикрият недостатъците му.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This