Когато навън времето стане по-студено, стъмва се по-рано, а нощите стават по-дълги, настроението на много хора спада. Това води до депресивни състояния, повече похапване и съответно повишаване на теглото. Не всеки обаче е готов да следва подобен сценарий. Едно от нещата, които помагат за справяне с тези моменти на депресия и тъга е спортът. Но предвид настоящата ситуация, посещение на фитнеса не е най-желателният избор. Ето защо е добре да се помисли за тренировка на открито. Всичко, което човек трябва да направи е да се сдобие с два – три плътни спортни екипи и удобни обувки и да потича навън.

Лекият джогинг има множество ползи за здравето

Тъй като това е вид кардио, само след няколко минути сърцето ще започне да бие по-силно, притокът на кръв към всички части на тялото ще се увеличи и енергията ще се повиши. Всичко това води след себе си и редица ползи за здравето – по-здрав имунитет, по-силно сърце и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Според редица изследвания хората, които тренират редовно джогинг, имат два пъти по-малък шанс да получат инфаркт в сравнение с не тичащите.

Джогингът прави хората по-щастливи и по-еуфорични. Причината за това се дължи на ендорфините и ендоканабиноидите. Последните са производни на някои от активните съставки на марихуаната и обяснява еуфоричния ефект следствие на интензивно физическо натоварване.

Тичането прави костите на човек по-здрави е нещо, което най-вероятно не е новина. Но и науката идва със своите доказателства – хората, които редовно тренират имат много по-нисък шанс да се разболеят от остеопороза и остеоартроза. И не, ходенето няма този силен ефект, а причината е, че тичайки, костите и хрущялите стават по-силни, точно като мускулите.

На следващо място идва и отслабването. Безспорно по време на джогинг се горят доста калории, а както повечето хора знаят, когато съотношението на приети и изразходвани калории е по-малко, следва процес на отслабване. Това от своя страна прави хората по-щастливи и повишава самочувствието.

Тичането помага за трениране на най-големите мускули в тялото – краката. При много дами това е сред най-трудните за сваляне зони, а редовна джогинг тренировка със сигурност ще стимулира горенето на калории и ще направи краката по – мускулести и по-красиви.

Когато човек тренира редовно, това рано или късно стимулира да започне да води по-здравословен начин на живот, да внимава за това, какво яде. И както повечето знаят, в основата на нашите емоции стои храната, а когато тя е качествена и здравословна, тогава и настроението е на ниво.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This