iphone-8-glass-back

Нашумелият напоследък, изтекъл уж случайно тестови фирмуер на HomePod предполага, че Apple планира да въведе нови възможности за машинно обучение, които ще позволят на камерата на iPhone да разпознава обектите и видовете сцени в реално време и да коригира съответните настройки за постигане на възможно най-добър кадър.

В продължение на годиин, iOS използва изкуствения интелект, за разпознаване в приложението Photos и както писа по-рано AppleInsider, тази малко позната характеристика идентифицира елементи с изненадваща точност, от обикновени сцени, като плажове например, до нещо толкова специфично, като авокадо. Тези способности за машинно обучение ще се използват в реално време от камерата на iPhone 8, ако се съди по детайли, открити от разработчика Гилермо Рамбо. По-специално те разкриват нова функция, наречена SmartCam, която вероятно ще коригира настройките на камерата, възоснова на откритата сцена.

Всъщност Apple вече използва подобни методи с технологията за разпознаване на лица, но детайлите, открити в изтеклия фирмуер сочат, че новите възможности на SmartCam ще бъдат далеч по-обширни. Видовете сцени, споменати в кода, включват снимки на бебе, домашен любимец, небе, сняг, спорт, залез, фойерверки, листа или документи, а спецификата на някои от опциите, като ярка сцена, предполага, че възможностите на изкусвения интелект могат да бъдат близки до това, което компанията вече предлага в своето приложение Photos, като по този начин тя ще използва същите алгоритми, открити в iOS за снимки в реално време.

Като се имаме предвид това, че т.нар. SmartCam не беше обявена от Apple на WWDC 2017, изглежда малко вероятно тя да е налична в iOS 11, но от друга страна може и да е ексклузивна за новите iPhone 7s и 8. Както знаете, очаква се десетият юбилеен модел iPhone да има двойна задна камера, разположена вертикално, а използването на подобен обектив би позволило нови възможности, подобни на портретния режим при iPhone 7 Plus.

Дори критиците на Apple са наясно с възможностите на камерата на iPhone и доказателство за това е изказването на бившия вицепрезидент на Google, Вик Гундотра по-рано миналата седмица, който обяви, че камерата на iPhone 7 Plus е години напред от конкуренитите си с Android, благодарение на пълния контрол върху софтуера и хордуера, упражняван от компанията, така че спокойно можем да очакваме именно тя да е сред основните подобрения в iPhone 8.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This