Национална информационна кампания за превенция на сърдечно – съдови и мозъчно – съдови заболявания ще се проведе в шест български града. Тя се провежда в градовете Пловдив, Бургас, Стара Загора, Габрово, Сливен и Гълъбово и дава възможност на всеки желаещ да получи безплатна консултация и измерване на кръвното налягане с апарат от висок клас.

 

Статистиката показва, че 9.4 милиона души в света умират от повишено кръвно налягане всяка година и тази цифра продължава да расте. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души като броят на хората, които губят битката с болестта прогресивно се увеличава. Високото кръвно налягане също така натоварва работата на сърцето и артериите и увеличава риска от инфаркт и инсулт, който е втората най-широко разпространена причина за смърт в целия свят.

 

Най-често хипертонията протича безсимптомно и много хора страдат от заболяването дълги години, без дори да подозират за това. Ето защо кардиолозите съветват профилактично да измерваме кръвното си налягане, дори и да нямаме оплаквания, както и да се провежда скрининг за атеросклероза. Много често по празници не обръщаме внимание на здравето си и прекаляваме с храната и напитките. Това обаче може да доведе до утежняване на състоянието на хората с лека хипертония и да наложи започването на лекарствена терапия. За избягване на усложнения специалистите препоръчват спиране на тютюнопушенето, умерена консумация на алкохол и сол, както и редовна физическа активност, намаляване на телесното тегло, профилактични изследвания с доплер на артерии и доплер на съдове.

ангиолог

Pin It on Pinterest

Shares
Share This