Teleportation

Китайски учени постигнаха първия голям пробив, телепортирайки фотон (светлинна частица) до сателит в орбита на над 310 мили. Това потвърждава, че е възможно „квантовото заплитане“ – едно от най-странните и загадъчни твърдения в квантовата теория.

Заплитането настъпва, когато два квантови обекта се появят в едно и също време на различни места, споделяйки съществуването и идентичността си. Любопитният феномен означава, че измерването на единия и другия обект влияе на това на другия, дори и той да се намира в друга галактика. Каквото и да се случва с единия предмет, се случва и с втория, а когато той приеме самоличността на първия, това е телепортация – нещо, което Айнщайн нарече „ужасно действие от разстояние“ и теоритично няма ограничение за разстоянието, през което може да възникне заплитането.

quantum-teleportation-entangled-photon-china

Екипът учени, който работи в Шанхай, постигна рекорд за телепортиране на фотон на разстояние над 60 мили през 2010 година, а сегашното му постижение е още по-впечатляващо, не само защото чупи рекорда, а защото включва телепортация до Космоса и обратно. За да постигнат това, миналата година учените стартираха квантов сателит, наречен на древния китайски философ Мичус в синхронна слънчева орбита. Той разполага с усъвършенстван приемник, който може да открие квантовото състояние на единични фотони и позволява на екипа да потвърди, че телепортацията е постигната. След това специалистите създадоха двойки заплетени фотони и излъчиха единия от двойката до сателита от наземната станция в Тибет. После измериха фотона на Земята и го сравниха с този в Космоса, за да потвърдят, че е имало заплитане.

Постижението е забележително само по себе си, но има и важни последици за бъдещето на глобален, неразгадаем интернет, изграден на базата на квантовата комуникация. В квантовата криптография, ключовете за кодиране могат да бъдат настроени в квантовите състояния на заплетени фотони, което ще създаде напълно сигурен метод на комуникация. Тези състояния са толкова деликатни, че дори и прост акт на наблюдение, би ги привлякъл в контакт с обикновените атоми и би ги променил забележимо, а това несъмнено прави подслушването невъзможно. Успехът на екипа затвърди и очевидното китайско господство в тази област, въпреки че някои източници твърдят, че САЩ и Европа също имат подобни постижения, запазени в тайна.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This