%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80

В наше време всеки може да достигне висок пост, но за съжаление не всеки има нужните качества, за да ръководи своя екип. Кое отличава истинския лидер от останалите? Той е харизматична личност и упражнява силно влияние върху околните, карайки ги да го следват инстинктивно. Ето основните му качества, според редица проучвания, публикувани от Business Insider:

  • Не е важно да е най-атрактивиня в стаята, но е позитивен!

Привлекателността определено има своите предимства, но не е сред лидерските качества. Щастливите хора са по-ефективни лидери от останалит, те излъчват заразителен позитивизъм и привличат околните именно с това излъчване.

  • Умее да накара екипа си да се чувства ценен!

Ясният и отчетлив начин на говорене и изслушването на другия, са само част от многобройните примери за това, как лидерът кара своя екип да се чувства наистина важен. С него можете да споделите идеите си и да бъдете сигурни, че те ще бъдат чути и обмислени.

  • Присъствето му се усеща!

Да, присъствието на лидера винаги се усеща, но не е натрапчиво. Той обръща внимание на това, което се случва около него и се намесва, когато е необходимо. Не е център на вниманието, но умее да овладее всяка ситуация.

  • Силното ръкостискане.

Увереното ръкостискане ще покаже повече за вашата личност, отколкото всеки скъп костюм. Именно тази увереност кара хората да ви повярват още от началото.

  • Той умее да слуша!

Умението да изслушва други, със сигурност е един от признаците, които отличават истинския лидер и доказват неговия авторитет, а зададените на място въпроси потвърждават, че той наистина чува това, което говорите.

  • Лидерът никога не се сравнява с другите!

Да се сравняваме с останалите е част от нашата природа, но определено не е най-добрата стратегия, ако имате амбицията да бъдете водеща личност. Със силната си, харизматична личност лидерът не изпитва нужда да търси одобрението на околните, защото е сигурен, че това, което прави е правилното.

  • Лидерът не се страхува от промените!

Именно заради това, младите мениджъри се възприемат по-добре и са по-ефективни от по-възрастните си колеги. За истинският лидер, промените са предизвикателство, което приема с усмивка.

  • Истинският лидер работи усилено и демонстрира визия!

Той е добросъвестен, организиран и трудолюбив и може ясно да опише своята визия за бъдещето, карайки останалите да повярват в нея и да го последват.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This