ios-10-conceptБроени дни преди премиерата на iOS 10, да си припомним историята на тази операционна система и как започна всичко!

Apple представи своята iOS, тогава наричана все още iPhone OS, на 9 януари 2007 година и я предостави официално на потребителите на 29 юни, заедно с първия iPhone. От тогава изтече много вода и компанията добави безброй функции дефинирайки правилата на пазара и предизвиквайки своите конкуренти.

Ето историята на iOS в хронологичен ред:

iPhone OS

iPhone OS 1

На 29 юни 2007 година на пазара излиза първият iPhone, а заедно с него и новата операционна система. По време на конференцията Стив Джобс я нарича OS X, защото е с ядро UNIX, подобно на това на настолната версия. Година по-късно, когато Apple пуска SDK, името е сменено на iPhone OS. Първият iPhone е една от най-значимите джаджи на всички времена и никой не предполага как той ще промени завинаги начинът, по който гледаме на телефоните. Събрал иновативните идеи на мобилната индустрия, за да ги предостави на потребителите в компактна форма, която определя дизайна на смартфоните и до днес. С него Apple налага и Spring Board – решетката от приложения на екрана, която остава непроменена до днес. iPhone OS въвежда и мулти тъч, като основна идея на компанията, че iPod, фотоапарат, телефон и интернет конзола могат да съжителстват успешно в едно единствено устройство, побиращо се в джоб, което хората наистина ще пожелаят да използват.

iPhone OS 2

iPhone OS 2

На 11 юли 2008 година Apple драстично разширява възможностите на своята операционна система. Новата версия добавя приложения от трети страни и услуги, свързани с местоположението, чрез GPS модула на iPhone 3G. Компанията представя също така и своя софтуер Mobile Me Cloud, който така е не се реализира. Защо това е важно? Ако iPhone OS е „големият взрив“ за мобилните компютри, то нейната втора версия извежда смартфоните на първа линия. Оригиналният iPhone е реклама, всяко негово приложение, което потребителите искат да използват трябва да е направено от Apple или лицензирано от нея, но предоставянето на iPhone OS SDK променя това и прави устройствата много по-полезни. Компанията изпреварва Google с тази идея, защото тя представя Android Market месец по-късно.

iPhone OS 3

iPhone OS 3

През 2009 година операционната система претърпява още по-съществени промени, добавяйки функцията copy/paste, поддръжка на MMS и Spotlight. След две години драматично преоткриване, Apple най-накрая си поема дъх и прави финни настройки, които въпреки липсата на драстични трансформации както в предните две версии, добавят важни щрихи към функционалността. iPhone OS 3 въвежда и едно съмнително дизайнерско решение, известно като skeuomorphism, заедно с появата на iPad през януари. Така приложения като Newsstand и Notes са дигитално проектирани така, че да изглеждат като павилион за вестници и тефтерче. Този избор остава непроменен до радикалните промени в дизайна четири години по-късно.

iPhone OS 4

iOS 4

Apple официално обявява своята мобилна операционна система за телефони, която вече работи на iPod, iPhone и iPad, но определено функциите блокбастери са Face Time и Multitasking. Защо това е важно? С iOS 4 започва цикълът на развитие, който ще определи компанията в продължение на години напред. С Face Time Apple създава амбициозна комуникационна система, превърнала футуристичната идея за видео телефон в реалност. По това време няма друга, която да работи толкова добре и още няколко години ще са нужни на популярното десктоп приложение Skype, преди то да достигне до мобилните устройства. С мулитаскинга компанията започва да реализира най-амбициозните идеи на своите конкуренти. Google отдавна има ограничен мултитаскинг в Android, а Apple съвсем скоро ще копира и Palm Web OS базираните „карти“ в iOS 7.

iPhone OS 5

iOS 5

Операционната система на Apple расте и получава все повече функции, но компанията добавя три нови, за които вече е трудно да си представим как сме живели без тях: Notification Center, iMessage и Siri. Наред с тях се появява и iCloud – обичан от едни и мразен от други, както и повече функции за заключване. Apple започва да изгражда все повече удобства за основните услуги. С интегрирането на iMessage, тя се включва в надпреварата за набиращата популярност SMS/MMS услуга, наред с приложения като WhatsApp. Само за два месеца iMessage ще промени драстично мобилните комуникации. За 2011 година Siri е невероятна идея, личен асистент в тлефона, който може да извършва операции от ваше име и дори се шегува – основен ъпгрейд за функцията Voice Control, която несъмнено се нуждае от още, но все пак е поглед в бъдещето.

iPhone OS 6

iOS 6

Apple представя собствена картографска услуга Apple Maps, заедно с Passbook за съхраняване на самолетни билети, талони и други цифрови документи. Наред с това компанията вече има приложение за YouTube на своя телефон. Какво се промени след iOS 6 – Google и Apple вече не са приятели. През 2012 Google Maps се счита за една от най-добрите картографски услуги, а Apple дръзва да оспори това. Услугата не е перфектна, не липсват и гафове, за които Тим Кук признава, но все пак е безапелацонно навлизане в периметър, запазен за Google. Компанията продължава да работи и върху усъвършенстването на своя гласов асистент Siri, превръщайки го в полезен спътник. Справя се и с ограниченията на затворената екосистема, пускайки собствени уиджети за уведомления от Facebook и Twitter, каквито Android има осем месеца по-рано.

                                                       

iOS 7

Операционната система е изцяло променена, с по-опростен дизайн, по-плоски икони с дизайн edge to edge и нов шрифт Helvetica. iOS 7 включва и нов паралакс ефект при превъртане на началния екран, непрозрачен център за управление с бърз достъп до фенерче, bluetooth и новата функция Air Drop. Добавени са още приложение за снимки и iTunes Radio. За пръв път имаме и Touch ID като хардуерна функция в модела 5s. Заедно с това Apple добавя и функцията Activation Lock. Тя се активира автоматично с логването в iCloud и пускането на Find My Phone. Това, което Activation Lock прави е да заключи устройството ви към вашия iCloud акаунт. Така при изгубване или кражба, то не може да бъде активирано без потребителското ви име и парола и това го прави практически неизползваемо. Благодарение на тази революционна опция, кражбите на мобилни устройства на Apple намаляха драстично. Тим Кук описва промяната по време на WWDC 2013 като първата значителна за мобилната операционна система на компанията след представянето на iPhone, но тя понася и значителни критики.

iPhone OS 7

iOS 8

След новия облик на операционната система, Apple насочва прожекторите отново към iOS, дава на разработчиците по-голям контрол върху екосистемата, позволява използването на клавиатури от трети страни, уиджети, споделяне на файлове от различни приложения и услуги. Компанията стартира и своята програма за бета тестове, начин разработчиците да имат достъп до неофициалните версии на операцонната система, за да изпробват своите приложения, а така също и ралични проекти като Research Kit, Health Kit и Home Kit. Поражда се идеята за повече приемственост между iOS и OS X. По същото време, с iOS 8.1 стартира и платежната услуга на компанията Apple Pay за телефони, оборудвани с NFC чип, както и музикалната услуга Apple Music ( с iOS 8.4). Кое е важно за отбележим за iOS 8? В продължение на години, потребителите използват уиджети и клавиатури, разработени от трети страни в Android, с тази версия на операционната система, Apple дава на своите разработчици инструменти, с които да достигнат по-дълбоко в операционната система. Целта е да се отслаби натиска на Google върху iOS. Въпреки, че не е първата по рода си, Apple Pay е може би най-пълната платформа за мобилни плащания в момента, а стрийминг услугата Apple Music бързо става конкурентна на другите подобни на пазара. Адаптивните клавиатури и уиджетите идват в отговор на критиките за липса на персонализация в устройствата на компанията.

ios

iOS 9

Фокусът в тази версия на операционната система е върху три неща – по-умна Siri, усъвършенствана Apple Music и 3D Touch. Siri получи ъпгрейд с т.нар. Proactive, който допълни характеристиките на Spotlight, като им добави интелигентност, сравнима с Google Now. Приложенията Notes, Transit и News са основно преработени. За iPad компанията предложи поддръжка на повече от един екран едновременно, а размерите на дънлоуда при ъпдейт милостиво бяха намалени, в сравнение с предишните версии. С iOS 9 Apple някак си догони своите основни конкуренти. Само 3D Touch функцията беше наистина нова, но контекстните менюта, които тя предлага за съжаление са достъпни само за новите модели на компанията, които я поддържат хардуерно, а според слуховете ще видим нейното второ поколение през 2017 година. Въпреки всичко това, Apple си осигури глътка въздух и направи стъпка към една по-отворена iOS.

iOS 10

Броени дни ни делят от конференцията на разработчиците WWDC 2016, която започва на 13 юни и още тогава ще разберем какви изненади ни е приготвила Apple тази година. Според слуховете се очаква минимално освежаване на потребителския интерфейс, подобрения в Siri, самостоятелно приложение Home Kit, редизайн на Apple Music и Photos App, нови функции за iMessage, редизайн на Notification и Control Ceanter, повече функционалност на Lock Screen и най-вече възможността да бъдат деинсталирани вградените приложения, които не всеки използва. А дали всички тези слухове ще се сбъднат, ще разберем на 13 юни от 20 часа българско време!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This