Windows Phone

Microsoft прекрати поддръжката на Windows Phone 8.1 повече от три години, след като за пръв път представи актуализацията. Краят на тази версия на операционната система означава и край на една ера и милионите устройства, които все още я използват. Според AdDuplex, почти 80% от всички телефони, работещи под Windows, все още използват Windows Phone 7, Windows Phone 8 или Windows Phone 8.1 и всички те вече официално не се поддържат, а едва 20% от устройствата по света, работят с Windows 10 Mobile.

Windows Phone 8.1 беше голяма актуализация на операционната система на Microsoft, която донесе виртуалния асистент Cortana, нов център за уведомления, потребителски интерфейс и разбира се поправки на основната мобилна операционна система. Тя отбеляза едно от най-големите усилия на гиганта, по отношение на Windows Phone, но така и не успя да се конкурира успешно с Android и iOS, които се радват на 99.6% дял на пазара. След това компанията се отказа и от производството на собствен хардуер с марката Lumia.

Разбира се все още съществува Windows 10 Mobile, който гигантът поддържа, но не е ясно до кога ще продължи това. Microsoft пусна обновления за Windows Phone 8 устройствата, но не включи в тях повечето функци, които присъстват в Windows 10 Mobile Creators Update. В момента се тества Windows 10 Fall Creators Update за персонални компютри, но компанията така и не пусна мобилна версия за бета тестерите. Слуховете говорят, че гигантът ще прекрати поддръжката на мобилната си операционна система през следващата година. В тази връзка компанията направи и големи съкращения на персонала, за да се съсредоточи върху това, което описва като „интелигентен облак“. Тази нова област на фокусиране означава, че Microsoft работи върху сценарии за множество устройства и технологии, които не включват Windows Mobile, а по-скоро са насочени към софтуер за Android и iOS устройствата.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This