Меките матраци отдавна са считани за върха на пирамидата „комфорт“. Те гарантират най-сладките сънища.

Помните ли историята за принцесата и грахово зърно, което тя успяла да почувства заради дузината пера. В наши дни може да видите една и съща капризна спънка и пламенни противници на нежността. Кой от тях е прав? Кой трябва да си купи мек матрак и кой не?

Меките матраци – правилният избор, но за кого

Основната характеристика на меките матраци е повишената чувствителност и минималният реципрочен натиск върху тялото над леглото. Това означава, че такива модели реагират чувствително дори на малко тегло, огъващи се под него, без да блокират кръвотока и внимателно обгръщайки гърба.

В идеалния случай дори и най-мекият матрак трябва да осигури подкрепа на гръбнака, позволявайки му да заеме естествено положение. В действителност, такъв ефект може да се постигне само с висококачествени матраци, без значение колко е мека основата им. Важно е да се даде предимство на съвременните материали.

Какви са меките матраци:

Производството на меки матраци използва най-еластичните материали. При безпружинните модели само пълнежът е отговорен за ортопедичните свойства. Качеството на пружинните меки матраци зависи от пълнежа и от пружинния елемент.

Оптимална подкрепа, идеално разпределя теглото и облекчава гърба, без да упражнява натиск върху съседните зони, елиминирайки по този начин ефекта „хамак“. В резултат на това в областта на раменете и таза, матракът се огъва малко повече, отколкото в областта на талията. Съответно, талията не се удря и остава естествено балансирана.

Видове меки матраци:

Естествен латекс

Той е невероятно мек и еластичен материал, чувствителен към извивките на тялото. Латексът в матраци бързо възвръща оригиналната си форма. Естественият латекс е издръжлив (до 20 години, ако е безпружинен модел), екологичен, естествен, хипоалергичен, дишащ и много удобен;

Полиуретанова пяна

По всички критерии той е сходен на латекса, освен по дълголетие. Отличава се и с по-голяма твърдост. Здравината на продукта зависи от честотата и размера на отворите в него. Най-често матраците от полиуретанова пяна са умерено меки или средно твърди;

Матрак с мемори пяна

Благодарение на вискозната структура, този пълнеж за матраци е ясно приспособен към анатомичната форма на човешкото тяло, повтаряйки всяка от неговите извивки. Мемори пяната създава уникални усещания за безтегловност и пълна липса на натиск върху меките тъкани. На този матрак крайниците никога не са вцепенени, а кръвообращението е изцяло функциониращо.

Максималният комфорт и мекотата също допринасят за постигането на комбинация от различни материали.

Например, отличен ортопедичен ефект създава комбинация от естествени латекс и мемори пластове, върху независими пружини. Комбинацията от естествен латекс и полиуретанова пяна са добро решение, в избора на матрак отговарящ, както по качества, така и на конкурентна цена за всеки.

Как да различаваме мек матрак от смачкан:

Много често хората не бързат да заменят стария матрак, смятайки го за мек и удобен. Но понякога прекомерната мекота е сигурен знак, че продуктът просто е загубил еластичността си и вече не е в състояние да осигури необходимата подкрепа на гръбначния стълб. Сънят на смачкан матрак е лош за здравето. Той може да доведе до болка и сериозни проблеми с гърба. Независимо от нежните чувства, които имате към перата, опитайте се да погледнете трезво и критично.

Как да познаете стария смачкан матрак:

Ако често страдате от депресии, неравности, неудобство на събуждане;

Ако изпитвате хронична умора;

Когато гръбначният стълб заема формата на буквата „С“. Това се получава, защото матракът се огъва под бедрата и долната част на гърба, а главата и краката са над това ниво;

Ако на сутринта чувствате болка в областта на врата, рамото или талията.

Ако поне в един от факторите е на лице, то значи е време да замените стария приятел с нов, висококачествен и модерен матрак.

Когато избирате нов матрак, трябва да покажете максимална рационалност. Не бива да се прекалява, нито с мекота, нито с твърдостта. Не забравяйте да вземете предвид възрастта, теглото, начина на живот, обичайната позиция за сън.

Разгледайте различни модели и така ще откриете перфектния мек матрак, ако сте подходящи за тези модели матраци.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This